FOTOGALERIE Adevărul din legenda lui Dracula. Unde s-a născut, unde a locuit şi unde a fost închis Vlad Ţepeş

18 Sep

O incursiune în locurile unde a trăit Vlad Ţepeş, domnitorul român identificat de mulţi cu celebrul personaj inventat de Bram Stoker. Din Bucureşti, până în Hunedoara.


Cetatea Poenari
Considerată unul dintre cele mai bântuite locuri din lume, Cetatea Poenari, reşedinţă a lui Vlad Ţepeş (1448, 1455-1462, 1476), se află în Munţii Făgăraş, pe raza localităţii Căpăţânenii Pământeni (jud. Argeş), în apropierea barajului Vidraru. Cetatea pare să fi fost construită de Negru Vodă, primul voievod al Ţării Româneşti, ca fortăreaţă împotriva otomanilor. Ulterior, a fost renovată de Vlad Ţepeş. Cetatea Poenari ocupă un loc important în viaţa domnitorului. Aici s-au născut doi dintre fii săi, Mihnea I cel Rău şi Mihail şi de la fereastra unuia dintre turnuri s-ar fi aruncat într-un afluent al Argeşului prima soţie al lui Ţepeş pentru a nu fi luată prizonieră de armata otomană care asedia cetatea, condusă de Radu cel Frumos, fratele lui Vlad. De atunci, apa se numeşte Râul Doamnei.
La cetate se poate urca pe o scară de 1480 de trepte. O copie la scară redusă a Cetăţii Poenari, poate fi admirată în Parcul Carol din Bucureşti. Castelul Ţepeş a fost construit din piatră şi cărămidă roşie de către Regele Carol I şi inaugurat în 1906.

Castelul Bran

Construit de cavalerii teutoni în Pasul Bran-Rucăr între 1211 şi 1377, la comanda lui Dominic Habsburg-Lothringen, Castelul Bran a devenit celebru ca şi ”Castelul lui Dracula”. După unele surse, Vlad Ţepeş ar fi călătorit prin zonă, unde este posibil să fi poposit atât la Bran, cât şi la Rucăr şi la Râşnov. După alte scrieri, domnitorul ar fi fost pentru scurt timp ţinut prizonir în Castelul Bran. De-a lungul timpul, castelul a tot trecut de la posesiunea maghiară la cea românească şi invers, fiind ocupat de personalităţi marcante ale vremii precum Sigismund de Luxemburg sau Mircea cel Bătrân.


Castelul Corvinilor
Numit şi Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe ruinele unei vechi fortificaţii, pe o stâncă la baza căreia curge pârâul Zlaşti. De-a lungul istoriei, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, adăugând turnuri şi încăperi. În Sala Dietei se aflau portretele domnitorilor Matei Basarab din Ţara Românească şi Vasile Lupu din Moldova. Aici ar fi fost ţinut prizonier timp de un an Vlad Ţepeş, înainte de întemniţarea de la Visegrád şi Pesta şi înainte ca acesta să încheie o alianţă cu Iancu de Hunedoara pentru a reveni pe tronul Ţării Româneşti, în ciuda faptului că acesta din urmă ordonase executarea tatălui său, Vlad Dracul.

Sighişoara

Centrul istoric al Sighişoarei (jud. Mureş) a fost construit de saşi în secolul al XII-lea sub denumirea de Saxoburgum şi s-a păstrat aproape neschimbat până în prezent. În 1999, cetatea a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Cetatea este amplasată pe malul sudic al râului Târnava Mare, pe două terase, Dealul Cetăţii şi Dealul Şcolii. Popularea Dealului Cetăţii s-a făcut în jurul Bisericii Cetăţii, lângă care a fost deschisă şi prima şcoală din Sighişoara în 1522. O altă şcoală a fost construită în 1607 pe deal, iar scara acoperită, cu 300 de trepte, a fost construită în 1642. Cetatea este înconjurată de un zid de 930 m, a cărui înălţime iniţială era de 4 m, ajungând însă în unele locuri la înălţime de 14 m, construit între secolele al XIV-lea şi al XVII-lea pentru protecţie împotriva atacurilor turceşti. Din cele 14 turnuri de atunci, 9 se păstrează şi în prezent. În Piaţa Turnului Sfatului se află Casa Vlad Dracul, unde se presupune că în 1431 s-a născut Vlad Ţepeş, care avea să locuiască în Sighişoara până la vârsta de patru ani.
Curtea Veche, Bucureşti
Mircea cel Bătrân construieşte prima fortificaţie pe malul Dâmboviţei. În secolul al XV-lea, Vlad Țepeş consolidează cu ajutorul meşterilor braşoveni cetatea construită de Mircea cel Bătrân şi o ridică la rangul de reşedinţă domnească, alternativă la cea de la la Târgovişte, numită ulterior Cetatea de Scaun Dâmboviţa. Vechea Curtea domnească se întindea pe suprafaţa cuprinsă între străzile Halelor, Șelari, Lipscani, Bărăţiei şi Calea Moşilor. Conform descrierilor vremii, Curtea Veche era aşezată pe o colină înaltă, înconjurată la sud de malul înalt al Dâmboviţei, iar în celelate puncte cardinale de ziduri puternice şi şanţuri de apărare. Accesul în Curtea domnească se făcea prin două porţi opuse: una la intersecţia străzilor Smârdan cu Halelor (numită Poarta de Sus, Turnul dinspre Nemţi, Clopotniţa Domnească sau Foişorul Roşu), iar cea de-a doua, Poarta de Jos, în locul în care porneşte în prezent Calea Moşilor. În scrierile vremii, este numită Ex Castro Fluvi Domboviche, Castrum Bokoryscha sau Bocoresth.
Cetatea este cucerită de două ori de Ştefan cel Mare, care îl ajută pe Vlad Ţepeş să revină pe tron în 1476, răsplătindu-l pentru ajutorul primit de la acesta în alungarea din Suceava a lui Petru Aron. La scurt timp însă, Ţepeş cade victimă unui complot al boierilor cumpăraţi de otomani şi este ucis de oamenii lui Basarab Laiotă cel Bătrân pe un deal în apropierea localităţii Daia (jud. Giurgiu).
Curtea Domnească, Târgovişte
Ridicată din câte se pare începând cu 1396 de Mircea cel Bătrân, cetatea Târgovişte a fost consolidată de Vlad Dracul şi de Vlad Ţepeş, care, în prima sa domnie, construieşte Turnul Chindiei şi Biserica Sf. Vineri. În timpul acestuia, fortificaţiile Curţii domneşti din Târgovişte devin cele mai impresionante din ţară, fiind înconjurate de un şanţ de apărare lat de 24 de metri şi adânc de patru metri, cu malul protejat de pari oblici. Fratele lui Vlad, Mircea al II-lea a fost orbit şi îngropat de viu de către boierii cumpăraţi de otomani la Târgovişte. În aporpiere, a avut loc în 1462 una dintre luptele memorabile împotriva otomanilor, Atacul de noapte, finalizat cu victoria lui Ţepeş şi cu retragerea oştilor lui Mahomed al II-lea. Scrierile vremii spun că sultanul văzuse pe drumul spre Târgovişte o pădure de 20.000 de turci şi bulgari traşi în ţeapă.

Cetatea Oratia
Construită în jurul anului 1368, pentru a servi drept fortăreaţă împotriva incursiunilor otomane şi ca punct vamal în schimburile comerciale dintre Ţara Românească şi Braşov, Cetatea Oratia este amplasată între munţi la Dâmbovicioara – Podu Dâmboviţei (jud. Argeş). A fost cunoscută de-a lungul timpului sub numele de Cetatea Dâmboviţei, Cetatea Piatra Craiului sau Oratia, a fost, din câte se pare, reşedinţă a lui Vlad Ţepeş şi locul în care acesta a fost capturat de otomani. Domnitorul român a fost ţinut prizonier la Oratia, înainte de a fi închis la Visegrád şi Buda.

Castelul Dracula, descris de Bram Stoker

Niciunul dintre castelele reale din România nu se potrivesc descrierilor scriitorului irlandez Bram Stoker. În celebra sa carte, ”Dracula”, publicată în 1897, acesta poziţionează reşedinţa vampirului pe un deal în apropierea Pasului Tihuţa (jud. Bistriţa-Năsăud). În Munţii Bârgăului, la 1116 metri altitudine, în 1983 a fost construit Hotel Castel Dracula, aparţinând localităţii Piatra Fântânele. Poprietarii susţin că acesta s-ar afla amplasat cu exactitate pe locul descris de Bram Stoker.

Sursa: impactnews.ro

Cautari care au adus aici:

castelu dracula, poze cu castelul lui dracula, imagini frumoase, castelul lui dracula, castel dracula, castelul bran, castelul lui vlad tepes, poze cu casa lui dracula, POZE CU VLAD TEPES, palatul lui vlad tepes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *