De o viaţă ţese, coase şi cântă, ajungând unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri şi rapsozi populari din România.
S-a măritat la 15 ani. La 25 de ani a rămas văduvă, cu doi copii. I-a crescut singură. Între timp a reuşit să facă două clase de liceu şi să-şi întregească studiile cu ceea ce era necesar pe vremea comunismului pentru a practica meseria de gestionar în comerţ. A crescut doi copii şi a făcut trei case, dintre care una găzduieşte muzeul ei de artă populară, la Ciumărna, comuna Românaşi.
„Toată viaţa m-am luptat singură”
„N-am avut noroc să-mi bată cineva un leţ”, spune Ileana Graţiana Pop, cu ciudă, dar şi cu mândrie, pentru că a reuşit singură în viaţă: „Toată viaţa m-am luptat singură”. A ajuns, datorită măiestriei şi priceperii, să fie considerată de către Institutul Cultural Român una dintre cele mai reprezentative mesagere ale artei populare româneşti. Sub patronajul acestei instituţii, Ileana Graţiana Pop a participat la importante târguri ale meşterilor populari organizate în ţară dar şi în Belgia, Croaţia, Italia etc.
Este de asemenea un cunoscut rapsod popular, colaborator al Centrului Culturii Tradiţionale Sălaj şi instructorul Grupului folcloric „Poiana” din Ciumărna, cu care a înregistrat numeroase CD-uri cu muzică populară din Sălaj. Cetăţean de onoare al comunei Românaşi.
Îşi doreşte să-şi scrie viaţa
Ce ar fi vrut să facă şi nu a reuşit până acum? „Să-mi scriu viaţa. Am încercat să scriu jurnalul vieţii mele, dar până acum nu am reuşit. Îmi doresc din tot sufletul să-l scriu”, mai spune Ileana Graţiana Pop, recunoscătoare pentru tot ceea ce a realizat în viaţă. „Mulţumesc celor care mi-au apreciat munca şi dragostea pentru cântec şi tradiţie”.
Întrebări şi răspunsuri
De unde aţi deprins meştesugul popular al ţesutului şi cusutului?
I.G.P.: Din copilărie de la mama. La 12 ani coseam, torceam, ţeseam pânza în război. Seara ne adunam la habă (şezătoare) într-o casă la care îi spuneam „casa danţului”. Tot acolo duminica se organiza Hora satului. În cursul săptămânii, iarna, fetele se adunau la lucru, fie cu furca, fie cu depănatul sau croşetatul. Mamele ne învăţau să fim harnice.
Cum aţi ajuns să cântaţi?
I.G.P.: În anul 1970, în urma unui grav accident, soţul meu a decedat. Am rămas singură cu doi copii sub 6 ani. O vreme mi-am întrerupt activitatea. După patru ani, supărată de atâtea greutăţi, nu-mi găseam locul. Atunci am compus o doină pe care o aveam de mult în suflet. Am început să o cânt.
Ce-i place
Ilenei Graţiana Pop îi plac arta şi cultura, animalele şi viaţa la ţară. „Îmi place să cos, să ţes, să compun, să cânt”, a spus Ileana Graţiana Pop, adăugând că toata viaţa i-a plăcut să se ocupe de copii. La muzeul ei din Ciumărna îi îndrumă pe copii în tainele meşteşugurilor populare.
Ce nu-i place
„Nu-mi place cearta, duşmănia, ura, invidia, îmi place frumosul, iubirea dintre oameni”, ne-a mai spus rapsodul popular, căreia nu-i place ca versurile cântecelor tradiţionale să fie schimbate, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în perioada de dinainte de 89.
Sursa: adevarul.ro
Pentru cei care doresc sa viziteze Muzeul de Artă Populară Ileana Graţiana Pop, adresa este DN1F 230A, Ciumărna 457096. Telefon: 0753 109 890