Manastirea Agapia

19 Iul
Manastirea Agapia

Manastirea Agapia, judetul Neamt

Manastirea Agapia este situata la poalele estice ale Muntilor Stânisoara, pe valea râului Stânisoara, la 9 km de Târgu Neamt – in comuna Agapia.

Biserica este ctitoria hatmanului Gavriil/ Gavrila (fratele lui Vasile Lupu), în 1642-1647. Are hramul „Sfintii Arhangheli” si a suferit o serie de modificari în 1823, cu decor de inspiratie neoclasica. Este pictata în interior de Nicolae Grigorescu între anii 1858-1861.

Ea a fost construita în apropierea unui schit Agapia Veche din secolul XVI care apartine de manastire. Petru Rares construieste aici o biserica din piatra la sfârsitul secolului XVI, care va fi reconstruita în 1680 si refacuta de mai multe ori în secolul XIX. Pe locul ei s-a ridicat biserica actuala în 1992.

Cititi si...
Bisericile de lemn de pe Valea Someşului

În afara incintei manastirii se afla doua biserici din lemn de proportii modeste:
– „Adormirea Maicii Domnului”
– „Bogoslavul”

Manastirea Agapia are o bogata colectie de arta si obiecte bisericesti, piese datând din secolul XVII, biblioteca cu peste 15.000 de volume.

În apropierea manastirii Agapia se afla centrul etnografic cu atelierul manastirii de tesut covoare moldovenesti de la începutul secolului XIX

In cadrul ansamblului monahicesc se afla Muzeul memorial „Alexandru Vlahuta”.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Sursa: turism.bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *