La 92 de ani, doamna Maria Marina suprinde prin vitalitatea de care dă dovadă, acuitatea vizuală, un sistem de valori bine definite, ușor perceptibile și adânc păstrate în sufletul său. Dar nu acestea sunt argumentele pentru care am ales să vă invităm s-o cunoașteți și să o premiați cu recunoașterea dumneavoastră. Aflată la o vârstă la care puțini se mai gândesc la muncă și la proiecte de viitor, venerabila doamnă muncește zilnic în gospodărie, are grijă de animale, tricotează, nu-i stau mâinile aproape toată ziulica.
În fiecare zi doamna Maria Marina muncește, indiferent unde s-ar afla îmbrăcată în costum popular, straiul traditional al pădurenilor. Așa simte ea că trăiește și așa vrea s-o facă în continuare. Am întrebat-o de ce se îmbracă astfel, iar răspunsul a fost pe cât de simplu, pe atât de elocvent. „Păi, eu le-am făcut și de ce să le arunc, să iau din astea care se rup!?”, ne-a spus în timpe ce ne privea cu ochii săi veseli.
Când am ajuns la domnia sa, am găsit-o în camera, stătea pe un scăunel, tras mai lângă fereastră să aibă lumină. Lucra la ciorapi de lână și cu greu și-a putut ascunde mâhnirea că nu mai vede așa bine ca în tinerețe. Nu am zis nimic, nu am pomenit despre faptul că lucra fără ochelari, ceea de denota faptul că încă se poate lăuda cu o vedere bună.
Dimineața se trezește, își ia ca de obicei straie frumos și viu colorate, specific Ținutului Pădurenilor, și dă tura prin orgadă pe la animale. Le hrănește, vorbește cu ele, le mângâie și se bucură de clipele petrecute în vârf de munte. Am găsit-o puțin supărată. „M-o călcat vaca și mă doare puțin piciorul, dar îmi trece”, ne-a mărturisit. A acceptat invitația noastră, vine la Deva să ne vedem cu dumneaei și să ne bucurăm de prezența unui om frumos.
Pentru toate acestea, pentru cele arătate mai sus, vă propunem, să ne întâlnim cu ea și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă, un exemplu de om. Sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 1100, doamna Maria Marina vine s-o cunoaștem. Aveți ocazia să o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.
Sursa: cyd.ro