Capitala Romaniei si cel mai mare oras din tara, Bucurestiul, este centrul studentesc, cultural si economic al intregii tari. Cu toate acestea, cel mai mare numar de turisti de pe teritoriul tarii viziteaza capitala in scop de afaceri, cel mai mare procent de vizite in scop turistic venind din afara tarii. In ultimii ani Bucurestiul s-a dezvoltat rapid, mandrindu-se in momentul actual cu un centru vechi complet restaurat si plin de cafenele cochete si restaurante de lux pe timpul zilei, si una dintre cele mai active vieti de noapte din aceasta parte a Europei.
Pentru vizitatorul de weekend, Bucurestiul ofera numeroase oportunitati de destindere, relaxare si explorare, atat pentru iubitorul de distractie cat si pentru cei atrasi de cultura si istoria locurilor.
Cazare in Bucuresti
Datorita faptului ca Bucurestiul beneficiaza de o retea de metrou ce acopera mare parte din teritoriul capitalei, cazarea ultracentrala nu trebuie sa fie neaparat o prioritate pentru turistul de weekend.
In oras se afla toate marile lanturi hoteliere pe care un turist s-ar putea astepta sa le intalneasca intr-o capitala europeana: Marriott, Radisson Blu sau Grand Plaza. In acelasi timp capitala ofera numeroase variante de cazare convenabile inclusiv in cartierele rezidentiale si de periferie. Indiferent de tipul de cazare ales: hotel, pensiune sau cazare in regim hotelier in Bucuresti, atata timp cat aceasta se afla in imediata apropiere a unei statii de metrou, durata unei calatorii pana in centrul vechi nu depaseste 30-40 de minute.
Ziua 1 in Bucuresti
Prima zi poate incepe cu o plimbare prin superbele parcuri ale Capitalei. Pentru cei ce viziteaza orasul pentru prima data, recomandarea ii trimite catre doua dintre cele mai frumoase parcuri din oras: Herastrau sau Alexandru Ioan Cuza.
Parcul Herastrau
Parcul se afla la statia de metrou Aviatorilor, pe lina tramvaiului 41 sau a liniei speciale de autobuz 449 Bucharest City Tour.
Parcul Herastrau este o destinatie de weekend si de relaxare pentru majoritatea bucurestenilor, multi dintre acestia venind chiar din cealalta parte a orasului pentru o plimbare cu bicicleta sau cu barca pe lac.
Situat in partea de nord a orasului, Herastraul este cel mai mare parc, cu o suprafata de 110 hectare si un lac de 74 de hectare. Aleea de promenada ce inconjoara parcul are o lungime de 6 km.
Parcul are amenajate zone de odihna, teatre de vara, pavilioane de expozitii, cluburi de sport si chiar expozitii de flori, inclusiv o gradina japoneza amenajata in 1998.
Parcul Alexandru Ioan Cuza
Parcul se afla la statia de metrou Titan, pe linia masinii 311.
Un alt parc la care se poate ajunge usor indiferent de optiunea de cazare este parcul Cuza, fost IOR, foarte bine cunoscut si sub denumirea de parcul Titan. Parcul Cuza se afla in top 3 cele mai frumoase parcuri din Bucuresti dupa schimbarile majore aduse in ultimii ani, astazi fiind probabil cel mai modern parc din Capitala. Cu o zona de promenada in jurul lacului de aproximativ 4 kilometri, standuri de vanzatori ambulanti de diverse specialitati culinare, spatii de joaca pentru copii, teatre de vara, difuzoare din care se aude subtil muzica clasica in zonele de promenada de la intrare si o insula special amenajata pentru proiectii de film in aer liber, parcul Cuza este ideal pentru o plimbare dimineata devreme sau inainte de inserat.
Muzeul Taranului Roman si Muzeul Satului
Dupa o plimbare in natura se recomanda adaugarea pe itinerariu a acestor doua superbe muzee dedicate traditiei si culturii romanesti dar si a minoritatilor ce sunt parte integrata din viata taranului roman.
Muzeul Taranului Roman, asezat pe soseaua Kiseleff nr. 3 in sectorul 1, se afla la statia de metrou Piata Victoriei sau pe linia speciala de autobuz Bucharest City Tour. Programul de vizita este de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00. Taxa de vizitare este de 8 lei pentru adulti, 2 lei pentru elevi si studenti sau posesori de card euro 26 si 4 lei pentru pensionari.
Muzeul Satului Dimitrie Gusti este cel mai bogat muzeu de acest tip din tara si se afla la o distanta de cateva minute de mers pe jos de Muzeul Taranului Roman, pe soseaua Kiseleff nr. 28. Muzeul in aer liber este organizat sub forma de gospodarii autentice din diverse zone ale tarii, cu casa, curte si alte constructii specifice. In muzeu se poate intra inclusiv prin parcul Herastrau.
Programul de vizita este luni intre orele 9:00 si 17:00 si de marti pana duminica intre orele 09:00–19:00. Pretul unui bilet este de 10 lei pentru adulti, 5 lei pentru pensionari si posesori de carduri Euro 26 si 2.50 lei pentru elevi si studenti. De asemenea se ofera gratuitate pentru prescolari, veterani, persoane cu dizabilitati si bursieri ai sistemului de invatamant privat.
Viata de noapte in Bucuresti
Pentru cine petrece o noapte in Bucuresti, noaptea este ora magica ce nu trebuie ratata. Cele mai nebune petreceri se intampla in centrul vechi, in zona Lipscani unde barurile pentru studenti cu bautura ieftina, muzica buna si atmosfera prietenoasa se impletesc armonios cu barurile si cluburile de lux.
Pe Lipscani noaptea devine zi, strazile sunt animate de cum se lasa intunericul pana la prima raza a soarelui cu bucuresteni si turisti de toate varstele iesiti sa se relaxeze. Paza in zona este asigurata de politia calare pe tot parcursul noptii, infractionalitatea fiind extrem de redusa pentru o zona de acest tip.
Ziua 2 in Bucuresti
Dupa ce s-au vizitat spatiile verzi din oras si s-a gustat din viata de noapte efervescenta a Bucurestiului, ziua a doua merita petrecuta in intregime in centrul orasului. Zonele de promenada sunt multe, mai ales in centrul vechi care se transforma din capitala de petreceri care este noaptea intr-o serie de strazi animate dar linistite cu cafenele pline de personalitate si superbe cladiri istorice, mai toate renovate in intregime.
In zona pot fi vizitate Ateneul Roman, Teatrul National, Cladirea Operei, Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Piata Parlamentului, Piata Romana si Piata Victoriei, toate intr-o singura plimbare de cateva ore cu pauze la cafenelele si restaurantele din zona pentru recapatarea energiei.
Casa Poporului
Casa Poporului este lasata la urma, pentru ca ultima impresie este cea care ramane. Inainte de parasirea capitalei, turistii trebuie neaparat sa faca o ultima oprire pentru a vizita din interior aceasta cladire emblematica, cea mai mare cladire administrativa de pe continentul European.
Situata pe dealul Arsenalului, intre strada Izvor si Bulevardul Natiunilor Unite, Casa Poporului din Bucuresti ce serveste drept Palat al Parlamentului se afla in cartea recordurilor pe locul 2 ca marime dupa Pentagon.
Casa Poporului poate fi vizitata zilnic intre orele 10:00 si 16:00, mai putin in momentul in care au loc conferinte si seminarii. Pretul unui bilet este de 15 lei, iar accesul pentru pensionari, elevi si studenti este gratuit.
Sursa: blog.hotelguru.ro