Romania are un patrimoniu cultural-istoric si etnofolcloric de mare valoare si atractivitate turistica. Exista peste 680 valori de patrimoniu cultural de interes national si international, printre care si conace. Majoritatea conacelor disponibile pentru cazare au fost restaurate si sunt astazi declarate monumente istorice. In Romania exista mai multe conace celebre unde turistii care iubesc istoria pot avea cateva zile de vis.
Conacul Maldar
Aflat la poalele dealului Măgura Slătioarei, Conacul lui Maldăr este înconjurat de un parc mare cu o piscină în aer liber. Acest fost conac istoric include un restaurant care serveşte specialităţi olteneşti tradiţionale şi preparate din bucătăria internaţională. Proprietatea oferă acces gratuit la internet Wi-Fi. Camerele izolate fonic, cu mobilier autentic din lemn şi decor tradiţional românesc, sunt dotate cu TV cu ecran plat cu programe prin cablu. Baia privată are duş, halate şi articole de toaletă gratuite. Recepţia conacului este disponibilă nonstop. Se oferă un mic dejun tip bufet şi parcare privată gratuită. Grădina mare include şi un loc de joacă pentru copii. Orăşelul Horezu este la 4 km de proprietate, iar oraşul Râmnicu Vâlcea se află la mai puţin de 45 de minute de mers cu maşina. Peştera Muierii este la 28 km de proprietate, în timp ce staţiunea balneară Băile Olăneşti este la 38 km. Conacul este o fosta cula olteneasca si este declarat monument istoric de categoria B. Culele sunt foste locuinte boieresti fortificate pentru a proteja boierii de invaziile turcesti sau de hoti. Astazi, proprietarii au pastrat intacte toate detaliile arhitecturale ale vechiului conac: exteriorul somptuos varuit in alb, turnul inalt, scarile interioare sau cerdacul cu arcade. In zona, turistii pot vizita statiunile Olanesti, Calimanesti si Caciulata, celebrele pestere Polovragi, Liliecilor si Muierii, statiunea Ranca, culele de la Maldarasti, Manastirea Bistrita, Ocnele Mari, Cheile Oltetului sau Cheile Sohodolului.
O camera dubla la Conacul lui Maldar costa 70 de euro/noapte si o camera single 50 euro/noapte, cu mic dejun inclus. Pentru grupuri mai mari, se ofera discounturi.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.conaculmaldar.ro/
Conacul Drahneilor
Conacul Drahneilor se afla in Maramures, in localitatea Ruscova. Aici, turistii vor gasi cel mai frumos conac morosenesc din intregul Maramures. Este construit în întregime din lemn de brad sculptat, în stil tipic maramureșean. Se află într-o zonă rustică pitorească din localitatea Ruscova, la 8 km de Leordina. Proprietatea oferă camere cu baie proprie și mâncăruri tradiționale. Fiecare cameră are mobilier din lemn lucrat manual, TV cu ecran plat, minibar şi baie proprie cu articole de toaletă gratuite. Restaurantul proprietăţii servește specialități tipic maramureşene cu ingrediente din propria bucatarie. în interior sau pe terasa cu vedere panoramică. La un cost suplimentar, oaspeții pot pescui în lacul cu păstrăvi al proprietăţii. La Conacul Drahneilor sunt organizate frecvent evenimente folclorice. Aici se găsește, de asemenea, un ţarc cu mistreți şi căprioare.
Gara Leordina se află la 8 km, iar cea mai apropiată stație de autobuz, la 4 km. Satele Mocănița și Vișeu de Jos sunt situate la 24 km, respectiv, 15 km. La Conac, turistii pot participa la sejururi si vacante organizate, ce cuprind atractiile turistice din Maramuresul Istoric: Mocanita de pe Valea Vaserului, Manastirea Barsana, Sighetul Marmatiei, Cimitirul Vesel de la Sapanta si multe altele.
Pretul unei camere duble este de 120 de lei pe noapte, adaugandu-se 30 – 60 de lei pentru un pat suplimentar. O camera cu 4 paturi costa pe noapte 200 de lei. Micul dejun costa 15 lei de persoana, nefiind inclus in pret.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.conaculdrahneilor.ro/
Conacul Apafi de la Malancrav
Malancrav era odinioara un sat uitat de lume. Satul este situat la aproape o sută de kilometri de municipiul Sibiu spre Sighişoara şi la 13 kilometri de cel mai apropiat drum naţional, într-o fundătură. Acum a devenit o statiune turistica cu foarte multe de oferit: localnicii au ajutat la restaurarea conacului Apafi, care gazduieste turistii “ca la bunici”, oferindu-le numai preparate naturale si ecologice. Satul este amplasat la aproximativ 100 de kilometri de Sibiu, intr-o zona exclusiv rurala, departe de turismul “in masa” practicat in alte statiuni. Conacul Apafi dateaza din secolul 15 si a apartinut principelui Mihaly Apafi. Natura inconjuratoare face parte din Aria Protejata Natura 2000, unde multi turisti vin cu chef de drumetie. Malancrav este satul perfect pentru a observa traditiile transilvanesti si sasesti si a fost admirat chiar de printul Charles in vizita lui in Romania.
Tariful de cazare este de 60 de euro de persoana.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.mihaieminescutrust.org/content/nd_standard.asp?n=172
Conacul Zabola din Covasna
Domeniul Zabola se afla la 230 de kilometri de Bucuresti, in Zabola, judetul Covasna. Proprietatea familiei contelui Mikes, conacul Zabola pastreaza neatinse toate detaliile unui loc autentic boieresc. In domeniul Zabola, turistii vor gasi si cabana de vanatoare Dobrica din Bixad, pastrata intocmai ca acum 100 de ani. La conac, turistii vor gasi un tunel lung de 40 de metri ce leaga birourile familiei nobiliare. Zeci de hectare de padure se intind de-a lungul domeniului intr-o zona in care relaxarea si parfumul istoric se impletesc minunat.
Pretul unei camere la conacul Zabola variaza intre 90 si 100 de euro pe camera, cu mic dejun inclus. Conacul are disponibile si pachete speciale.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.zabola.com/
Conacul Polizu
Înconjurat de livezi și podgorii, Luxosul conac a fost renovat din anul 1878 timp de aproape 60 de ani a fost resedinta de vara a familiei Ghica Deleni. Se află în Maxut, la 30 de minute de mers cu mașina de gara Târgu Frumos si la 400 de kilometri de Bucuresti. Cea mai apropiată stație de autobuz este la 2 km, iar Aeroportul Internațional Iași se află la 70 km de proprietate. Acesta are un restaurant care servește preparate din bucătăria internațională, realizate cu produse de casă. Conacul oferă camere cu decor unic și acces Wi-Fi gratuit. Micul dejun poate fi servit pe terasa acoperită din grădină. Grădina mare amenajată este prevăzută cu o fântână și terasă la soare. Recepția de la Polizu Manor este disponibilă nonstop, iar oaspeții pot închiria biciclete gratuite. De asemenea, oaspeții se pot bucura de degustări de vinuri la cramă sau se pot relaxa în zona de lounge, prevăzută cu fotolii. În plus, aceștia beneficiază de acces gratuit la tratamentele pe bază de sare într-o salină artificială aflată în incintă. Cursuri de gătit, precum și tururi culturale istorice sunt organizate, la cerere și la un cost suplimentar. Un loc cu o arhitectura si o istorie unica, inconjurat de livezi si de podgorii, unde turistii pot servi masa in gradina mare amenajata. Oaspetii pot degusta vinuri de soi din cramele Polizu sau pot urma un tratament salin la salina artificiala construita in incinta.
Pretul unei nopti la conacul Polizu este de 90 de euro pentru o camera dubla standard pe noapte, iar preturile pot urca pana la 120 euro pe noapte.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.conacpolizu.ro/
Conacul Domnesc din Suceava
Conacul Domnesc este situat la 5 km de centrul oraşului Suceava şi la 17 km de aeroportul din Salcea şi oferă acces gratuit la o piscină interioară, o cadă cu hidromasaj şi un teren de tenis. Sauna poate fi utilizată la un cost suplimentar. Accesul la internet Wi-Fi este gratuit. Găzduită de un conac istoric situat în mijlocul unui parc. Oaspeţii pot savura preparate româneşti tradiţionale, precum şi mâncăruri internaţionale. Drumul E85 este la 200 de metri. Proprietatea oferă parcare privată gratuită, iar serviciul de transfer de la/la aeroport este disponibil la un cost suplimentar. Oaspeţii pot vizita mănăstirea armenească Hagigadar, aflată la 9 km, sau mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, situată la 11 km de Conacul Domnesc. Construit in anii 1820 si restaurant pentru a fi pe placul celor mai exigente gusturi, conacul are restaurant propriu cu terasă de vară., gradina de vara, servicii SPA si o suprafata de peste 10 hectare cu paduri incantatoare si un lac privat. Turistii se pot relaxa la centrul SPA dotat cu piscina, jacuzzi, sala de fitness, sauna, masaj si tratamente corporale. Camerele sunt luxoase si spatioase, iar domeniul dimprejur pare desprins din povesti.
Pentru a se bucura de serviciile de la Conacul Domnesc, turistii trebuie sa plateasca de la 144 de lei pe noapte pentru o camera single. Un apartament la conacul Domnesc va costa 369 de lei de persoana. Aceste tarife includ micul-dejun.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.conaculdomnesc.ro/
Conacul Zaicesti din Botosani
Conacul Zaicesti este situat la 440 de kilometri de Bucuresti si la doar 7 kilometri de Botosani si este fosta resedinta a boierilor Filipesti. Camere spatioase, decoruri boieresti si un cerdac pentru dupa-amieze cu prietenii si chiar zone pentru echitatie – sunt cateva dintre atractiile turistice ale conacului. In zona, turistii pot vizita casa memoriala a lui Mihai Eminescu, casa memoriala Nicolae Iorga si casa memoriala George Enescu.Cu bucatarie delicioasa si atmosfera prietenoasa, conacul Zaicesti este un bun popas pentru un weekend sau un sejur.
Preturile pe noapte variaza si pornesc de la 130 lei – 150 de lei pe noapte de persoana, cu mic dejun inclus.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.conaculzaicesti.ro/
Conacul Secuiesc
Conacul Secuiesc este in judetul Alba, satul Coltesti, in mijlocul unui teren cu 3,5 hectare de natura. Conacul are camere amenajate in stil boieresc, cu cusaturi populare, broderii rurale si mobilier pictat, excelent pentru amintirea vremurilor si traditiilor boieresti de odinioara. Conacul este vestit pentru degustarile de branzeturi si de vinuri din zona Aiudului, ce provin din pivnita veche. Conacul Secuiesc reprezinta atât un spatiu de cazare adaptat la cerintele confortului de 4 margarete, cât si o lectie de cultura despre bogatele traditii ale satelor Rimetea si Coltesti. Ridicat în 2005- 2007, conacul pune la dispozitia oaspetilor sai camere amenajate cu mobilier pictat, cusaturi populare, broderii reprezentând reconstituirea unei ambiante rurale specifice zonei. Preparatele traditionale oferite în restaurantul Conacului Secuiesc, degustarile de brânzeturi si vinurile aduse din Zona Aiudului, pastrate în pivnita conacului, contribuie esential la redarea trecutului. În apropierea Conacului Secuiesc puteți vizita: -bisericile Unitariene, Reformate şi Catolice, ruinele Cetăţii Colţeşti, Vârful Piatra Secuiului asemănător unui urias, culcat pe spate, înalt de 1128 m. Vârful Ardascheia cu frumuseţea lui de basm având înăltimea de 1249 m. Tájház – expunerea artei populare a satului, specialităţi locale: prepararea şi gustarea cozonacului tradiţional “Somodi” şi a pâinii de casă, plimbare cu şareta
Pretul unei escapade este de 130 de lei de persoana pe zi, preturile ajungand pana la 230 de lei de persoana pe zi daca turistii aleg regim de pensiune.Pentru copii sub 3 ani este gratis, la copii sub 12 ani 50% reducere.
Pentru mai multe detalii vizitati: http://www.szekelykokuria.ro/