Istoria Cetatii Fagarasului, cum sa ajungem la Cetatea Fagarasului si informatii legate de taxe sau orarul Cetatii Fagarasului.
Transilvania este una dintre cele mai bogate zone din Romania in materie de patrimoniu cultural. In aceasta zona, zidurile cetatilor si bisericilor fortificate respira o istorie bogata, o mostenire unica in Europa pe care anual o viziteaza un numar impresionant de turisti straini, dar de care romanii par adesea sa fi uitat. Transilvania medievala este inca o prezenta puternica in zona Sibiu – Brasov, in centrul Romaniei unde influenta de peste 9 secole a saxonilor a rezultat intr-o arhitectura unica in Europa cu peste 200 de sate specifice si zeci de biserici si cetati fortificate raspandite printre acestea.
Cetatea Fagarasului – O bucata de istorie
Pe locul in care sta astazi Cetatea Fagarasului a existat initial o fortareata de lemn construita in jurul anului 1310 de catre voievodul Apor Laszlo. Fortareata devenita mai tarziu castel a fost construita treptat, prin adaugarile aduse de fiecare detinator al acesteia timp de sute de ani, in care si-au facut curtea sau rezidenta in Fagaras mai multi voievozi, membrii ai casei regale sau neveste de puternici suverani. Cetatea a trecut de la stapanirea ungara la cea turca, pentru ca mai apoi sub domnia lui Mihai Viteazu, in anul 1600, cetatea fortificata si strategic asezata sa devina punct de adunare al ostilor. In momentul in care a fost facuta cadou doamnei Stanca, sotia marelui domn al tarii Romanesti, cetatea era deja construita din caramida si purta puternice accente renascentiste precum balcoanele deschise si motivele florale. Din punct de vedere strategic, aceasta era deja o excelenta formatie defensiva cu patru turnuri fortificate si pereti grosi, inalti de peste 8 metri, dar si cu un sant de apa cu o latime de pana la 70 de metri si o adancime de 6 metri alimentat de raul Olt. Pe peretii cetatii puteau fi adapostite peste 50 de tunuri.
In perioada de dupa 1600, modificarile aduse cetatii au fost pur decorative sau de natura electrica mai degraba decat militara. Astfel, s-a adaugat o capela in mijlocul zidului din nord, dar si numeroase detalii ornamentale precum blazoane si chei de bolta.
Istoria cetatii este pictata in culori sumbre in perioada postbelica, intre anii 1948 si 1960 cand aceasta a servit drept inchisoare pentru detinutii politici.
In prezent, cetatea Fagarasului imbina toate aspectele pe care amprenta timpului le-a lasat asupra sa: eleganta princiara combinata cu sobrietatea militara si atmosfera pe alocuri incarcata, ramasa din perioada in care aceasta a servit drept temnita. Astazi, cetatea Fagarasului este unul dintre cele mai emblematice obiective turistice din Transilvania si gazduieste un muzeu, o biblioteca si un atelier de arta populara, de asemenea putand gazdui si nunti civile.
Puncte de interes turistic in interiorul Cetatii Fagarasului
Cetatea este impartita pe nivele pentru vizitare, turistii putandu-se plimba prin zone ce pastreaza denumirile istorice din interiorul cetatii fortificate a Fagarasului:
- Cele 5 turnuri: Turnul Temnita, Turnul Thomori, Turnul Rosu, Turnul Negru si Turnul Pestrit ce gazduiesc pivnite, bucatarii, depozite si casele servitorilor precum casa pivnicerului, casa economului sau casa provizorului si nu in ultimul rand casa vamesului;
- Cele 6 case de la nivelul II: Casa turnului, Casa fetelor, Casa de sus din turnul temnita, Casa de sus din Turnul Thomori, Casa Doamnei cu vestibule, sali de mese si dormitoare;
- Dormitorul principelui;
- Fantana si Spanzuratoarea.
Mit si Legenda
Dupa secole de istorie, Cetatea Fagarasului este gazda a numeroase mistere ce atrag anual mii de turisti pasionati de secretele medievale ascunse de cetatile fortificate ale Transilvaniei. Printre acestea, cea mai cunoscuta este Fecioara de Fier, instrumentul de tortura sub forma unui cosciug al carui capac avea atasati tepi de metal. In dreptul gurii condamnatului, se spune ca se afla o poza a Fecioarei Maria de care buzele acestuia se lipeau in momentul executiei. Unele povesti sustin ca in momentul in care poza era sarutata se activa o usa ascunsa ce arunca condamnatul in apa raului ce trece pe sub fortareata.
Tot legendele si miturile ce invaluiesc cetatea intr-o aura fascinanta de mister sugereaza prezenta a numeroase camere si tuneluri ascunse ce asteapta inca sa fie descoperite.
Schimbarea garzilor
Cu intentia de a reconstrui o atmosfera medievala cat se poate de autentica, administrarea cetatii Fagarasului a decis incepand cu anul 2012 ca paza sa fie asigurata de gardieni costumati de epoca. Schimbarea garzii poate fi urmarita de turisti in fiecare zi la ora 15:00.
Informatii turistice
Cetatea Fagarasului poate fi vizitata de marti pana duminica atat pe perioada iernii, cat si pe perioada verii, astfel:
Program de iarna
- Luni: Inchis
- Marti-Duminca: 9:00- 17:00
Program de vara
- Luni: Inchis
- Marti-Vineri: 8:00- 18:00
- Sambata-Duminica: 9:00 – 17:00
Tarif vizitatori:
- Adulti: 10 lei
- Elevi, studenti, pensionari: 5 lei
- Copii sub 7 ani: Gratuit
Sursa: blog.hotelguru.ro