Detalii despre cimitirul de la Sapanta. Istoricul cimitirului de la Sapanta. Cum se poate ajunge la cimitirul de la Sapanta. Cazare la Sapanta.
Cimitirul Vesel de la Sapanta este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din tara, atragand anual un numar impresionant de turisti din intreaga lume. Localnicii din Sapanta si-au castigat un loc pe harta atractiilor turistice de mare valoare datorita atitudinii mereu pozitive ce intareste calitatea principala a romanilor, aceea de a face haz de necaz. In Sapanta, pana si un loc sumbru precum cimitirul din comuna a fost transformat, localnicii alegand sa ii cinsteasca pe cei plecati dintre ei intr-un mod inedit, cu voie buna si zambete. Fiecare cruce din cimitir este pictata in culori vesele, iar multe dintre acestea contin versuri ce ilustreaza intr-un mod plin de umor viata celor plecati dintre cei dragi.
Istoricul Cimitirului Vesel de la Sapanta
Sapanta nu a avut dintotdeauna Cimitirul Vesel cu poeziile si epitafele sale satirice. Inainte de ideea inspirata a pictorului si sculptorului Stan Ion Patras ce a pus bazele cimitirului in 1930, Sapanta era o localitate ca oricare alta. I-a diferentiat insa, alaturi de talentul mesterului responsabil pentru crearea a peste o suta din crucile din cimitir, atitudinea deschisa in fata ciclului natural al vietii. Stan Ion Patras a venit cu ideea, iar satenii au imbratisat-o.
Traditia de a sarbatori moartea sub forma de transcendenta si nu de sfarsit sau de pierdere a persoanelor dragi dateaza inca din vremea dacilor. Razboinicii daci sarbatoreau fiecare moarte drept un motiv de bucurie pentru cei ce ajungeau la zeul suprem, Zamolxe.
Inspirat poate din aceasta traditie sau pur si simplu din dorinta de a aduce zambete pe fetele celor impovarati de soarta, mesterul Stan Ion Patras a inceput sa sculpteze cruci vesele si sa scrie epitafe hazlii la scurt timp dupa infiintarea cimitirului, in anul 1934, cand o femeie saraca a carui sot abia murise i-a cerut ajutorul pentru a face o cruce. In dorinta de a aduce o raza de bucurie femeii, sculptorul a creat o cruce sub forma de troita, din lemn de stejar, cu scene reprezentative pentru viata celui decedat si un scurt text la persoana a I-a, sub forma unei povestioara. De atunci cimitirul s-a umplut cu cruci, povesti si picturi vesele, naive, in culori puternice, ce aduc optimism intr-un loc ce in mod traditional este unul al solemnitatii si tristetii.
Astazi, intrebati despre Cimitirul Vesel din Sapanta, satenii sunt convinsi ca astfel, prin abordarea unica in fata inevitabilului, rudele si cei dragi traiesc pentru totdeauna. Acestia apreciaza epitafele vesele, adesea scrise la persoana I, pentru ca fac din vizita la mormintele celor dragi una care indeamna in timp la zambete mai degraba decat la lacrimi. Munca mesterului Patras, plecat dintre cei vii la 40 de ani de la prima cruce asezata in Cimitirul Vesel, este continuata in prezent de ucenicul sau, Dumitru Pop Tincu.
Cum ajungi la Cimitirul Vesel?
Sapanta este o localitate din judetul Maramures, situata la doar 4 km de granita cu Ucraina, localitatea este celebra pentru cimitirul sau vesel si culoarea specifica a crucilor, Albastrul de Sapanta. Pentru a ajunge in Sapanta, cei mai multi turisti vin la Cimitirul Vesel din directia Baia Mare unde se cazeaza pentru a vizita numeroasele obiective turistice din zona, printre care si superbele manastiri maramuresene sau Memorialul Durerii din Sighet.
De la Baia Mare la Sapanta se face putin mai mult de o ora si jumatate cu masina, distanta fiind de 86 km. Se recomanda traseul pe DN 18 prin Sugatag – Sat – Giulesti – Sighetul Marmatiei si Sapanta. Drumul este bun, iar privelistea este absolut uimitoare.
Cazare in zona
Zona Sapanta este plina de pensiuni rustice, superbe pentru cei care vor o experienta in cultura si stilul de viata al locurilor fara a renunta la confortul unor optiuni de cazare cu toate facilitatile. Alternativ, se poate alege cazare in Baia Mare, Spanta fiind usor accesibila intr-un drum de o zi, cu oprire la alte cateva obiective turistice din zona.
Pretul biletului de intrare in cimitir este de 5 lei, iar pentru poze si filmari se percep taxe suplimentare: 5 lei pentru poze si 10 lei pentru filmari in regim amator. In jurul cimitirului sunt organizate targuri de suveniruri cu preturi extrem de accesibile, astfel ca se recomanda vizita la Sapanta cu un buget ce include o oprire la restaurantele traditionale din zona si cumpararea catorva suveniruri.
Sursa: hotelguru.ro