Valorificarea dificila a produselor agro-alimentare si, de cele mai multe ori, la preturi nesatisfacatoare, i-a facut pe mai multi producatori din judetul Alba, constituiti in cadrul unei cooperative, sa isi uneasca fortele si sa deschida primul magazin dedicat exclusiv produselor traditionale romanesti.
„Am lucrat ceva timp cu magazinele mari si am ajuns din pacate sa fim conditionati de anumite preturi, care nu ne avantajau si nu ne incantau producatorul nostru. Astfel, am luat atitudine si am realizat acest magazin cu ajutorul membrilor cooperativei. Nu am accesat fonduri si nici credite pentru el”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Man, presedintele Cooperativei Agricole Horticole Alba.
Un alt motiv pentru care producatorii agricoli au considerat necesara o astfel de investitie a fost si promovarea produselor traditionale romanesti, mai ales ca acestea, in pofida unui pret mai mare, sunt de calitate.
„Produsul nostru autentic are alt gust, alta calitate. Romanul trebuie sa inteleaga ca sustinand producatorul roman sustine economia tarii. De aceea am ales si aceasta denumire a magazinului -Bunataturi Romanesti- tocmai pentru a ne detasa de tot ce inseamna importuri”, ne-a mai spus Tudor Man.
In magazin se gasesc produse de carmangerie de casa, branzeturi, oua, dulceturi, siropuri, sucuri naturale, zacusca si alte conserve din legume, muraturi, uleiuri de casa presate la rece, taietei de casa, fursecuri si turta dulce, paine traditionala, vin, palinca de casa, bere de casa nefiltrata, pastrav viu, legume si fructe, precum si altele.
Pentru viitor, conducerea Cooperativei Agricole Horticole Alba si-a propus sa infiinteze si un depozit de colectare local, precum si sa extinda lantul de magazine.
„Facem parte dintr-un GAL si ne dorim sa realizam in viitorul apropiat si un depozit de colectare si poate chiar o linie de procesare. Bineinteles, ne dorim mult si sa extindem lantul de magazine.”
Unitatea se bucura si de parteneriatul cu Centrul de procesare a legumelor si fructelor de la Saschiz, jud. Mures, aflat sub inaltul patronaj al Printului Charles, cunoscut promotor al biodiversitatii din Romania, si al Guvernului britanic.
Cooperativa Agricola Horticola Alba este formata din peste 60 de producatori locali din judetul Alba, Cluj, Mures, Sibiu si Hunedoara, legumicultori si horticultori care impreuna administreaza peste 500 hectare de pamant cu un efectiv cuprins din peste 100 de capete de bovine, 100 de capete de porcine, peste 500 de ovine si 100 de capre, culturile (porumb, floarea soarelui, grau, pepene galben, cartof, varza, mac, capsuni, afine, ciuperci, rosii, castraveti, ridichi, ceapa verde, gulii, brocoli, telina, morcov, fasole verde si boabe, salata verde si flori), dezvoltandu-se atat afara, cat si in solarii (peste 50 de solarii asezate pe o suprafata de peste 4 hectare de pamant).
Sursa: uti24.ro