La finele acestei săptămâni, mai multe obiective turistice de importanță istorică și culturală din județul Olt vor fi vizitate de români din Bulgaria și Serbia, în cadrul proiectului „Descoperă și Cunoaște România”. Vizitatorii vor fi întâmpinați vineri la Consiliul Județean Olt de către autorități județene, precum și membri ai Guvernului și Parlamentului României.
Proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) „Descoperă și Cunoaște România” continuă cu eEdiția a VIII-a, organizată în perioada 9 – 11 noiembrie și va implica participarea unui grup de cetățeni de etnie română din Bulgaria și Serbia în cadrul activităților organizate în județele Olt și Dâmbovița. Aceștia vor avea întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României la Consiliile Județene Olt și Dâmbovița, precum și vizite la Muzeul Județean Olt, Mănăstirea Clocociov, Muzeul Câmpiei Boianului, Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul de Istorie, Mănăstirea Dealu și Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi.
Aceasta nu este prima vizită a Oltului, un alt grup de etnici români din Bulgaria poposind pe 12 octombrie la Slatina, alături de studenți în anul I la Universitatea Craiova, originari din Republica Moldova.
Prin acest proiect se urmărește ca în acest an 450 de etnici români care trăiesc în țările vecine României să ajungă la noi în țară.
Programul a fost lansat în anul 2017, când au fost desfășurate trei ediții prin care au fost aduși 300 de tineri români din Republica Moldova în România, unde au luat parte la activități itinerante în București și în județul Dâmbovița.
Pentru anul 2018 „Descoperă și Cunoaște România” are programate ediții lunare adresate comunităților istorice din jurul granițelor țării: Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Având în vedere impactul profund istoric pe care îl aduce anul Centenarului Marii Uniri, în cadrul programului au fost introduse obiective turistice de o conotație istorică impresionantă, precum cele aflate în județele Alba, Hunedoara, Neamț, Olt, Dâmbovița, Suceava, Bistrița, Botoșani.
Edițiile I, II, III, IV, V, VI și VII din acest an au fost organizate în perioada martie – octombrie 2018, când etnici români din Ucraina, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova au participat la activități în București și județul Dâmbovița, în județele Hunedoara și Alba, județele Suceava și Bistrița Năsăud, județele Olt și Dâmbovița, respectiv în județele Neamț și Botoșani.
Sursa: realitateaoltului.ro