Detalii despre manastirea Voronet. Istoricul manastirii Voronet. Cum se ajunge la manastirea Voronet. Cazarea in Voronet
Manastirile pictate din nord – estul Romaniei se numara printre cele mai pitoresti obiective turistice din intreaga tara. Construite intre secolele XV si XVI, peretii exteriori ai acestora sunt acoperiti de fresce ce reprezinta viata lui Isus, vietile sfintilor si profetilor ortodocsi, dar si imagini ale iadului si raiului intr-un superb stil bizantin inconfundabil.
Manastirea Voronet din Bucovina este fara indoiala una dintre cele mai frumoase manastiri din intreaga zona a Europei de Est si Centrale, un lacas de cult reprezentativ pentru cultura, traditia si obiceiurile ortodoxe ale acestei zone. Numita de multi drept Capela Sixtina a Estului, manastirea este acoperita in fresce ale caror dominanta este un albastru intens, cunoscut in toata lumea drept “Albastru de Voronet”, nuanta a carui mod exact de obtinere ramane un mister si astazi, la peste jumatate de secol de la constructie.
Manastirea Voronet nu este apreciata doar in tara ci si de turistii din toate colturile lumii, unele povesti vorbind despre oferte de cumparare din partea americanilor, oferte ce in perioada interbelica depaseau cu mult bugetul tarii pentru un an. Manastirea ar fi urmat sa fie mutata peste oceane daca targul ar fi fost acceptat.
A fost ridicata in anul 1487 de catre Stefan cel Mare pentru a sarbatori victoria impotriva turcilor, istoria spunand ca intregul edificiu ar fi fost construit in doar 4 luni, iar acolo unde faptele se impletesc cu legenda se sugereaza ca acest incredibil miracol ingineresc ar fi fost posibil doar cu ajutorul divin.
Manastirea are un stil arhitectural reprezentativ pentru zona Moldovei, distinctiv si usor de recunoscut pentru turistii ce urmeaza intreg itinerariul manastirilor din Bucovina.
Superbele fresce ce acopera peretii manastirii, transformand-o intr-o adevarata opera de arta ce rezista schimbarii si pastreaza vie o istorie bogata din perioada de glorie a neamului, au fost pictate in anul 1547, printre cele mai celebre dintre aceste picturi incredibil de detaliate fiind scenele Judecatii de Apoi si Scara Sf. Ioan.
Ceea ce este extrem de interesant la frescele Voronetului este faptul ca printre imaginile cu sfinti ortodocsi se gasesc pe peretele acesteia si portrete ale unor filozofi greci precum Aristotel si Platon.
In prezent, viata monahala a manastirii a fost reluata de un grup de maicute dupa o perioada lunga de opresiune comunista. Manastirea se afla in patrimoniul UNESCO datorita monumentelor de exceptie si de mare valoare arhitecturalo-culturale si se numara pe lista obiectivelor turistice pe care orice roman ar trebui sa le viziteze macar o data in viata.
Cum se ajunge la Manastirea Voronet?
Manastirea Voronet se afla pe itinerariul urmat de cei mai multi turisti care viziteaza superbele manastiri bucovinene. Ca puncte de plecare recomandate se afla fie orasul Suceava, la doar 32 de kilometri est de manastire, fie Gura Humorului aflata la doar 5 kilometri de manastire.
Din Suceava se poate ajunge la manastire cu masina in doar 30 – 40 de minute.
Cu trenul se poate ajunge la manastire cu coborare in statia Gura Humorului, aflata la o distanta de aproximativ o ora de traseu la pas.
Cazare in Voronet
Turistii pot alege una din multitudinea de optiunile de cazare din Voronet, satul fiind puternic dezvoltat din punct de vedere turistic datorita fluxului mare de vizitatori ce se opresc aici pe toata perioada anului. Se poate opta de asemenea pentru cazare in orasul Suceava, pentru cei ce doresc sa petreaca un sejur ceva mai lung in zona sau in Gura Humorului de unde se poate pleca spre numeroase alte obiective turistice de exceptie din Bucovina.
Pentru cazare in zona Voronet, turistii pot opta pentru cabane de 2 si 3 stele la preturi extrem de accesibile sau la hoteluri de 4 si 5 stele ce ofera tot confortul marilor hoteluri din zonele urbane.
Informatii Vizitare
Manastirea Voronet poate fi vizitata pe tot parcursul anului, insa pentru o experienta cu adevarat de exceptie se recomanda vizitarea in perioada de vara cand florile de care se ocupa maicutele sunt inflorite, iar manastirea in sine este inconjurata de natura de un verde vibrant, imposibil de descoperit in inima orasului. Un drum la Voronet este la fel de mult un prilej de relaxare, drumetie si reincarcare a bateriilor pe cat este un pelerinaj spiritual, manastirea adunand anual turisti de toate religiile si vizitatori din toate colturile lumii.
Pretul de vizitare este de doar 3 lei, iar femeile trebuie sa respecte vestimentatia adecvata ce include pantalonii sau capul acoperit.
Sursa: blog.hotelguru.ro