Muzeul de istorie şi etnografie de la Buciumi îşi bazează existenţa pe ideea că bogăţia de tradiţii şi vestigii istorice existente în zonă trebuie salvate de la uitare.Pornind de la ideea unui profesor că lecţiile se învaţă mult mai uşor şi rămân mai adânc în memorie atunci când vezi „pe viu” anumite exponate relevante şi reprezentative pentru o cultură, s-a născut un muzeu.
Două săli de clasă aparţinând şcolii din comuna Buciumi, ai cărei elevi s-au împuţinat mult în ultimii 20 de ani, s-au transformat în muzeu. În anul 2000, profesorul Nicolae Ştirb, pe atunci director al şcolii, a început să lucreze la acest proiect dedicat istoriei şi tradiţiilor zonei, muzeul fiind inaugurat în anul 2003. În tot acest timp, împreună cu elevii din clasele sale, au adunat materiale de prin satele comunei, exponate care astăzi pot fi vizitate de aceia care doresc să cunoască esenţa culturală a unei zone din Ardeal.
Exponate adunate de elevi
La înfiinţarea acestui loc de cultură şi-a adus o mare contribuţie Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, sub al cărui patronaj funcţionează. „Am adunat foarte mult material împreună cu elevii unei clase la care am fost şi diriginte. De câte ori îmi aduceau câte o piesă, primeau câte un 10. Odată, un elev dintr-o familie cu nouă copii şi-a adus chiar ţolul de pe patul de acasă. Era o piesă de mare valoare“, îşi aminteşte profesorul. El însuşi a donat o carte foarte veche, un Molidvenic datând din 1734, pe care îl avea de la o profesoară în vârstă. Familia sa a donat, la rândul ei, un costum popular autentic, specific acestei zone. „Dacă există un castru roman aici, trebuia să fie şi un muzeu. Acolo fac şi lecţii, dar prin el se salvează piese de patrimoniu, care altfel s-ar pierde în ignoranţă şi uitare“, explică Nicolae Ştirb. Muzeul conţine foarte multe piese de patrimoniu găsite nu numai în casele oamenilor şi păstrate de bătrânii satului, dar şi vestigii descoperite în urma săpăturilor din zona Castrului Roman de la Buciumi. Se mai găsesc aici şi fotografii foarte vechi ale unor oameni care au trăit în zonă şi cu ajutorul cărora se poate reconstitui istoria locului. Vizitatorii pot să vadă muzeul în schimbul unei sume de şase lei. Satul Buciumi se găseşte la poalele Meseşului, pe drumul dintre Zalău şi Ciucea (judeţul Cluj), în partea de sud-est a Sălajului.
Sursa: adevarul.ro