Paul Sucală ar putea revoluţiona industria auto cu un robot care anticipează producerea unui accident şi ia toate măsurile pentru a-l evita.
La vârsta când alţi copii se jucau cu lopăţelele în nisip, el făcea schiţe pe hârtie cu toate aparatele şi maşinăriile pe care le vedea în desenele animate. În clasa a II-a construia, deja, singur, o lanternă (funcţională!), pentru ca înainte de împlinirea majoratului să ajungă să creeze inteligenţă artificială.
Este povestea lui Paul Sucală, un tânăr de 18 ani din Zalău, care a reuşit să se afirme în lumea elitistă a inventicii câştigând deja trei medalii internaţionale. Prima medialie, de argint, a câştigat-o în urmă cu trei ani, al Concursul Internaţional INFOMATRIX, unde s-a prezentat cu un robot capabil să supravegheze o zonă şi să sune automat la 112 în cazul în care în zona supravegheată (care poate fi o locuinţă, dar şi o hală industrială, spre exemplu) ar depista un pericol, gen scurgere de gaze ori scurtcircuit.
Anul trecut, tot la INFOMATRIX, Paul a câştigat medalia de aur, de data aceasta cu un aparat conectat la calculator prin care pot fi comandate toate aparatele electrice dintr-o locuinţă, de la filtrul de cafea, până la aparatul de aer condiţionat şi maşina de spălat.
Medalie de aur în SUA
Cea mai răsunătoare performanţă a lui Paul este, însă, câştigarea medaliei de aur la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie „Intel ISEF“, desfăşurat luna aceasta în SUA. El a ajuns acolo ca reprezentant al României, după ce în toamna lui 2009 a câştigat Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică de la Bucureşti, cu un robot pe care a implementat inteligenţa artificială. „Puteai să porţi cu el o conversaţie şi executa şi câteva comenzi, simple“, descrie Paul invenţia sa care i-a adus calificarea la târgul din SUA.
Peste Atlantic, Paul s-a dus cu un sistem activ de prevenire a accidentelor rutiere, în fapt un roboţel care scanează zona din faţa maşinii şi calculează traiectoria celorlalţi participanţi la trafic. „Robotul calculează probabilitatea producerii unui accident şi, dacă este cazul, preia controlul maşinii, în sensul că pune frână, trage de volan, lasă acceleraţia“, explică Paul, precizând că dimensiunile robotului permit montarea lui cu uşurinţă pe orice tip de maşină. În plus, spune inventatorul, nu este obligatorie instalarea sistemului în timpul procesului de producţie a maşinii, robotul putând fi montat şi pe maşini aflate deja în circulaţie.
Pasiune moştenită
Deşi nu şi-a cunoscut tatăl, pentru că a murit când el avea doar un an, Paul spune că a moştenit de la el pasiunea pentru electronică. „Tata era inginer electronist, iar în urma lui a rămas un dulap plin cu materiale şi aparate, prin care cotrobăiam în fiecare dimineaţă înainte de a merge la şcoală, în clasele mici“, îşi aminteşte el.
Întrebări şi răspunsuri
Se pot face bani din inventică?
P.S.: În România nu ştiu pe nimeni care să facă bani pe aşa ceva. Chiar am un prieten care se ocupă cu asta şi n-a reuşit nimic în România, iar imediat ce a emigrat în Canada a şi găsit persoane interesate de invenţiile lui.
Tu ce vrei să faci cu viitorul tău?
P.S.: În primul rând, eu nu vreau să plec din ţară, pentru că am observat că în străinătate lumea se uită ciudat la emigranţi. Pentru început o să studiez, din toamna aceasta, la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, iar după aceea voi mai vedea.
Ce-i place
După cum era de aşteptat, Paul spune că îi place ştiinţa, în general, şi tehnica, în mod special. Îi place, de asemenea, să iasă în natură, dar şi să ajute oamenii, lucru pe care el îl consideră „mai mult un defect“, pentru că ajută „prea multă lume“.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii superficiali, care se cred prea grozavi. Nu-i place rutina şi vremea rea, când nu poate să iasă din casă.
Autor: Olimpia Man
Sursa: adevarul.ro
Sursa foto: Paul Sucala / Youtube