Pentru prima oară din anul 1847 când nişte localnici din satul maramureşean Sarasău au descoperit, întâmplător, pe o tarla ce aparţinea familiei Man câteva mii de obiecte din aur (se estimează că acestea au fost în număr de aproximativ 4.500 şi cântăreau în total peste 9,5 kilograme), o mică parte a tezaurului va fi expusă publicului larg.
11 dintre piesele tezaurului preistoric de la Sarasău vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în Sala Lapidarium, începând cu 24 martie. Micro-expoziţia este vernisată în cadrul seriei „Exponatul lunii” şi va fi deschisă până în 23 aprilie 2017, iar accesul publicului este gratuit.
Piesele tezaurului din Sarasău au fost împărţite între numeroşii localnici care au participat la dezgroparea acestuia – documentele vremii menționând că numai de la primul descoperitor au fost confiscate atunci de către autorități circa 4,5 kg piese aur.
Acum, se cunosc doar două locuri în care se păstrează obiecte din acea descoperire: în colecţiile Muzeului Național Maghiar din Budapesta (încă de la momentul descoperirii, de la la jumătatea secolului al XIX-lea, colecţia cuprinde 15 discuri spirale turtite, cu diametrele de 5-8 centimetri, brăţări şi mărgele pline din aur, conform publicistului Teofil Ivanciuc) şi în colecţia Ioan Mihalyi de Apşa – primul cercetător sistematic al preistoriei Maramureşului, a cărui colecţie cuprindea şi o parte a tezaurului de la Sarasău.
Cele 11 piese prezentate publicului începând cu 24 martie reprezintă 7 aplice discoidale (discuri spiralice) bogat ornamentate, 3 verigi cu capete deschise, decorate cu mici nervuri circulare, şi 239 de mici mărgele semisferice și bitronconice şi au fost achiziţionate la finalul anului 2016 de Muzeul Naţional de Istorie a României, fondurile fiind asigurate de Ministerul Culturii. Tezaurul de la Sarasău a fost atribuit perioadei de sfârşit a epocii bronzului şi datat, probabil, în secolul XIII î.Hr.
Din momentul achiziţiei, specialiştii din Secţia Investigaţii a Muzeului Naţional de Istorie a României şi din laboratoarele de specialitate ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică au realizat investigaţii pluridisciplinare, iar rezultatele preliminare ale acestora (date privind provenienţa metalului și despre tehnica de realizare) sunt prezentate în expoziția anunțată.
Sursa: 2mnews.ro