Acolo, subt un stejar mare ce se chiama Gorunul lui Horia se adunau capeteniile juratei ca sa pregateasca si sa randuiasca Rascoala. La umbra gorunului au sapat mormant si au ingropat pe conducatorul lor, Avram Iancu.
Va invitam sa urmariti un documentar de exceptie, realizat in anii 1950, despre Tara Motilor, una dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei, situata in bazinul superior al raurilor Arise si Crisul Alb.
Ţara Moţilor, cunoscută şi ca Ţara de Piatră este o regiune etnogeografică din România situată în Munţii Apuseni, pe bazinul superior ale râurilor Arieş şi Crişul Alb. Cuprinde porţiuni din actualele judeţe Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara. O porţiune din regiune este parte a Parcului Natural Apuseni.
Locuitorii Ţării Moţilor sunt numiţi „moţi”. Unii istorici îi consideră pe ‘moţi’ descendenţi ai celţilor, datorită culorii blonde a părului şi ochilor albaştri, elemente mult mai frecvente aici decât altundeva în rândul românilor; ipoteza aceasta nu este acceptată însă de istorici, datorită lipsei probelor în acest sens. Alte teorii îi prezintă drept descendenţi ai slavilor, din acelaşi motiv, sau al alanilor, sau al triburilor germanice (Gepizi). Datorită părului lor blond şi a ochilor albaştri până acum au fost formulate peste 70 de teorii privind originea lor. Prima şi totodată cea mai acceptată este aceea că ei sunt descendenţi direcţi ai dacilor.
Trăiesc în sate împrăştiate la altitudini de peste 1.400 m, mai înalte decât orice alte aşezări permanente din România. ‘Ţara Moţilor’ începe tradiţional la Bistra, înainte de Câmpeni, numit mai demult Topani de către moţi sau Topesdorf de către austrieci, considerată tradiţional capitala moţilor, iar satele de pe râul Arieş, spre Turda (Lupşa, Sălciua etc.) sunt locuite de mocani. ‘Moţii’ mai sunt cunoscuţi şi sub numele de ‘topi’ (în germană ‘Die Zopfen’). În trecut a existat şi o regiune administrativă cu numele de Arieş.
Sursa: smidapark.ro