Cetatea Alba Carolina se ridica in mijlocul orasului Alba Iulia ca un martor tacut a istoriei bogate a orasului ce este adesea numit “cealalta capitala” sau “centrul spiritual al Romaniei”. Alba Iulia este orasul in care istoria se pastreaza vie, de la Apulumul romanilor, la burgul Balgrad si pana la orasul prezentului. Alba Iulia a reusit sa invinga timpul si sa pastreze acel farmec aparte, acel ceva pe care calatorii il simt cu adevarat doar cand ajung in centrul orasului, in Cetatea Alba Carolina.
Istoricul cetatii Alba Carolina
Cetatea sta strajnic peste prezent la fel de mareata ca in urma cu sute de ani cand a fost construita. Astazi, ea este recunoscuta drept una dintre cele 7 minuni ale Romaniei alaturi de alte repere reprezentative pentru tara precum Castelul Corvinilor sau Sibiul istoric.
Construita intre anii 1714 si 1738 si conceputa de arhitectul italian de renume Giovanni Morando Viscoti, cetatea Alba Carolina este reprezentativa ca stil arhitectural nu doar in zona Transilvaniei sau in tara, ci si in intreaga Europa. Fortareata in stil Vauban are 7 bastioane ce ii dau forma de stea si a fost folosita drept centru militar in timpul invaziei turce, demonstrandu-se drept una dintre cele mai greu de patruns citadele din aceasta parte a Europei.
Cetatea a servit si drept temnita in perioada 1784 – 1785, perioada in care in urma inabusirii unei rascoale taranesti revolutionarii au fost intemnitati, judecati si executati in perimetrul acesteia.
Cetatea nu a cazut nici in fata atacului trupelor unguresti conduse de generalul Bem in anul 1848 si a ramas pana in ziua de azi un simbol al perioadei de glorie militara si a fortificatiilor de nepatruns pentru care Transilvania este recunoscuta. Santul interior al cetatii are o latime de 27 de metri, iar alaturi de bastioanele cu baterii de artilerie, pe platformele superioare exista doua linii de aparare formate din semilune ce protejau bastioanele si contragarzi ce protejau ravelinele, un sistem extrem de eficient asa cum a demonstrat-o si istoria.
Istoria cetatii se duce chiar mai departe de momentul in care aceasta a fost construita, pastrand vestigiile celor doua alte fortificatii care s-au aflat de-a lungul istoriei tumultuoase a regiunii in exact acelasi loc, prima datand chiar din vremea romanilor.
In urma a numeroase lucrari de reabilitare, astazi timpul pare sa nu fi trecut deloc peste zidurile cetatii Alba Carolina, iar turistii iubitori de istorie isi pot inchipui cu usurinta ca se plimba pe strazile cetatii la doar cativa ani de la inaugurare.
Puncte de interes turistic in Cetatea Alba Carolina
Cetatea este unica in Europa, iar traseul prin cetatea este cunoscut drept Traseul celor 3 fortificatii. Intre zidurile cetatii sunt pastrate vestigii a 2.000 de ani de istorie din acesta regiune. Prima fortificatie construita in acesta zona dateaza din anul 106 e.n., din perioada in care orasul era cunoscut drept Apulum. Intre secolele XVI si XVII, in aceasta zona s-a aflat Cetatea Medievala Alba Iulia care a fost mai tarziu integrata in superbul edificiu ce poate fi vizitat astazi.
Traseul turistic conceput pentru a include toate aceste aspecte ale cetatii cuprinde:
- Poarta Monetariei a Principatului Transilvaniei
- Poarta de Sud a Castrului Roman
- Tabara Militara
- Tunelul de acces catre platforma de artilerie
- Platforma de artilerie
- Camera de Garda
- Sala Armelor
- Bastionul Bethlem
Un alt traseu turistic propus de administratia cetatii este Traseul portilor care se concentreaza pe cele 7 porti ale cetatii, fiecare cu arhitectura si particularitatile sale:
- Poarta a 7-a este cea mai recent descoperita, in timpul unor lucrari de restaurare.
- Poarta a 6-a este una de dimensiuni reduse si este ca si cea de-a 7-a, lipsita de decoratiuni.
- Portile 5, 4, 3 si 2 ies in evidenta prin decorul si arhitectura deosebite.
- Prima Poarta este decorata cu basoreliefuri inspirate din mitologia greaca si asigura accesul in cetate dinspre Orasul de Jos.
Schimbarea Garzilor
In Cetatea Alba Carolina schimbul garzilor are scopul de a oferi un plus de autenticitate acestei experiente de incursiune in timp. In fiecare zi la ora 12:00, dar in mod special sambata, turistii pot lua parte la ceremonia de schimbare a garzilor.
Program: Cetatea poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 10:00-21:00
Bilete:
- Adulti: 10 lei
- Copii sub 14 ani: 5 lei
Cazare in zona
Optiunile de cazare in Alba Iulia sunt extrem de diverse, de la pensiunile de inspiratie autentica medievala la hoteluri de 3, 4 si chiar 5 stele care se integreaza perfect in atmosfera atemporala a orasului, reusind sa ofere in acelasi timp maximul de confort ce se ridica la exigentele celor mai pretentiosi dintre turisti.
Sursa: blog.hotelguru.ro