În Republica Moldova noastră sunt peste o sută de muzee subordonate Ministerului Culturii. Pe lângă acestea, alte câteva zeci de astfel de instituţii activează pe cont propriu. Majoritatea dintre ele necesită reparaţii capitale.
Cele mai frumoase muzee din ţară pot fi găsite în Chişinău. Cel mai vechi este Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, care a fost fondat în 1889. Persoanele care vor însă să facă excursii în timp pot alege Muzeul de Arheologie şi Etnografie.
Un alt muzeu din capitală este cel al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, care a conservat valorile literare din întreg spaţiul românesc. Nu departe de Chişinău, în satul Ivancea, se înalţă Muzeul Meşteşugurilor Populare, care adună mii de piese unicat. Iar „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călăraşi şi „Casa Bunicii” din satul Bisericani, raionul Glodeni îşi propun să valorifice tradiţiile, obiceiurile şi îndeletnicirile înaintaşilor noştri.
Şi unele etnii pot fi cunoscute prin intermediul muzeelor. De exemplu, Muzeul Găgăuz de Istorie şi Etnografie din satul Beşalma prezintă exponate unicat de costume populare, podoabe femeieşti tradiţionale, unelte şi obiecte de uz casnic ale ţăranilor găgăuzi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Raionul cu cele mai multe muzee este Ialoveni, unde activează nouă astfel de instituţii. Acesta este urmat de Călăraşi şi Drochia, unde există câte şapte muzee.
În total, în Moldova sunt 112 de muzee. Majoritatea sunt însă într-o stare avansată de degradare, şi dotate necorespunzător. Aici este nevoie de laboratoare specializate pentru conservarea şi restaurarea obiectelor de artă, iar în unele lipsesc chiar şi panourile informative, sau cataloagele despre obiectele expuse în muzeu.