Activați subtitrarea – Enable subtitles
Sfânta Ana Lake (in Hungarian: Szent Anna-tó) meaning „Saint Anne Lake” is the only crater lake in Romania located near Tușnad in the Natural Reserve of Mohoș – Sfanta Ana, Harghita County, Romania. Palynology studies concluded that the history of Lake Saint Anne began about 9,800-8,800 years ago, at the stage of peat bog and shallow lake. It has an oval form and an area of 220,000 m². According to measurements made in 2005, the maximum depth of the lake is 6.4 m. The lake is supplied exclusively from precipitations, therefore the degree of mineralization of the water is very low. The water purity approaches of that of distilled water. In winter, the lake is covered with a layer of ice of up to 1 m. Near the lake there is a Roman Catholic chapel dedicated to Saint Anne.
Lacul Sfânta Ana se găsește în Munții Harghita, la 55 Km (pe drum) de Miercurea Ciuc, dar aproape de Băile Tușnad. La lac se poate ajunge din Băile Tușnad pe cărări foarte abrupte sau pe un drum modernizat care ocolește muntele. Este singurul lac din România instalat pe fundul unui crater vulcanic. Împreună cu tinovul (turbăria) Mohoș situat în craterul învecinat, formează o rezervație naturală complexă. Lacul are o formă aproape circulară (diametrele maxime și minime fiind de 620 m, respectiv 460 m). Oglinda lacului este la cota de 949 m, iar culmea care formează marginea craterului este cu 120-350 m mai sus.
Turiștilor amatori de plimbare pe apă le sunt puse la dispoziție bărci din fibră de sticlă și echipament (veste) de salvare. Pe marginea lacului sunt amenajate locuri pentru picnic, dar și panouri de avertizare privind prezența urșilor. În zona Mohoș – Sfânta Ana sunt peste 20 de urși.
Suprafața apei este de circa 20 hectare. Adâncimea maximă a lacului este de circa 6,5 m. Specific lacului este că acesta nu se alimentează din izvoare sau pârâiașe, ci numai din precipitații. Din această cauză și apa este foarte slab mineralizată
(0,0029 mg/l ?) aproape ca apa distilată. Slaba mineralizare a apei și emanațiile de gaze mofetice prin fundul lacului fac ca apa să aibă o capacitate trofică redusă. Fauna lacului este redusă, totuși am văzut cârduri de pești în zona pontonului cu bărci.
În crater se poate remarca ușor fenomenul de inversiune a vegetației: coniferele sunt lângă lac, iar deasupra foioasele. Situația este datorată microclimatului mai rece și mai umed din zona de fund a craterului.
La marginea nord-estică a lacului, apare o zonă de tinov cu mușchi, rogoz și roua cerului. În apropiere este o capelă catolică cu hramul Sfânta Ana.
Circumferința actuală a lacului Sfânta Ana ar fi de circa 1620 m, dar la începutul secolului XX era de circa 1750 m. Conform unei descrieri de la mijlocul secolului XIX, era atunci mult mai mare, coincizând cu cărarea care înconjoară acum lacul. Vechimea lacului nu a fost determinată cu exactitate. Cele mai recente erupții vulcanice sunt presupuse a fi avut loc, după diverși autori, acum 10.000-40.000 ani. Consider însă că acestea au fost de mică amploare și nu s-au desfășurat obligatoriu prin actualul crater. Studiile palinologice (făcute probabil pe spori de plante din în cele mai vechi sedimente) relevă vârsta 9.800-8.800 ani. Evoluția lacustră ar fi început ca turbărie și lac puțin adânc, urmat de adâncirea apei până la 12 m acum 2.700-700 ani
Conform unei legende, numele lacului provine de la o fată, Ana, care s-a aruncat în apă nevrând să se mărite cu tânărul impus de părinți. Conform altei legende lacul s-a format datorită blestemelor unei fete care împreună cu surorile ei a fost înhămată la o caleașcă. În urma blestemului, s-a deschis pământul iar castelul tiranului s-a prăbușit în flăcări, în locul acestuia apărând lacul.
Surprising Romania
Portalul stirilor pozitive despre Romania
Ad Blocker Detected
Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.
anonim anonim
am fost si eu e super tare
anonim anonim
da am fost
Κρης Νεαρχος
E un loc de vis''am fost de 2 ori acolo..
Dan Bratu
Este locul si lacul copilariei mele. Pe vremea aceea putea sa fie accesat doar la pas. Ce vremuri! Nu masini linga lac, nu doamne cu tocuri inalte, gatite de oras, nu oraseni la cravata si cu umbrela sa ii apere de ploaie sau de soare…Pacat…
Nicoleta androne
nu suntem saraci……suntem atat de bogati……apreciem'
E. Adriana
Cît de frumooos! Mulțumesc!
E. Adriana
Da am fost în acele minunate locuri cu mulți ani în urma şi mi-a făcut placere sa revăd…