Unul dintre cele mai titrate ziare spaniole, El País, a inclus în paginile sale un articol dedicat satului românesc, fiind prezentate cincisprezece aşezări rurale „încântătoare” din România.
Fiecărui sat îi sunt dedicate câteva rânduri în care sunt evidenţiate principalele valori pentru care au devenit adevărate atracţii turistice, precum: bisericile, mănăstirile, casele tradiţionale sau activităţile specifice unor aşezări rurale etc.
Cimitirul vesel de la Săpânaţa, Cetatea Neamţului din Târgu Neamţ, casele tradiţionale din Ciocăneşti, Biserica monument istoric din Breb sunt o parte dintre obiectivele prezentate de jurnalista spaniolă.
Înfiinţat în 1976, El País este unul dintre cele mai titrate 20 de ziare din lume.
Site-ul El País este al doilea cel mai popular din Spania, după cel al cotidianului El Mundo.
Iata clasamentul spaniolilor:
#1. Bazna – despre această regiune din Transilvania, jurnaliștii spanioli remarcă influența germană, centrele termale, bisericile datând din secolul al XIV-lea și parcul cu un monument care îi comemorează pe soldații români care au murit în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Călătorul poate vizita centrele termale, cunoaște biserica protestantă a XIV-lea cu clopote gotice care se află în biserica fortificată impunătoare din fotografie, in stil gotic, cu elemente și pereți romani care datează din secolele XV și XVI, și care inițial se inalta la opt metri. Parcul Bazna expune un obelisc comemorativ care onorează românii căzuți în al doilea război mondial.”
#2. Polovragi – „Peștera și mănăstirea Polovragi sunt principalele atracții turistice ale acestui sat din Gorj, al cărei nume provine de la Polovraga, o plantă din Carpați, folosită de daci ca tratament în vremurile de altădată”, scriu ziariștii iberici. „Peștera este situată pe partea stângă a cheilor frumoase ale râului Olteț, care separă munții Parang de Carpați. Se numește Pahomie în cinstea călugărului care a trăit în el în secolul al șaptesprezecelea și a făcut niște desene pe pereții săi. Manastirea din apropiere, in inima cheiului si cu intrare libera, a inceput sa fie construita la inceputul secolului al XVI-lea, are o portita din lemn sculptata si fresce in stilul Brancovenesc, care este o sinteza a arhitecturii renascentiste si bizantine.”
#3. Cârlibaba – comuna din Suceava este apreciată pentru frumusețea naturală a locului. „O autentică incursiune în România rurală”. „Comuna Carlibaba, situată în raionul Suceava, în nord-estul Moldovei, este formată din șase orașe (în fotografie, biserica ortodoxă Sf. Petru si Pavel din Carlibaba Noua).”
#4. Șirnea – jurnaliștii menționează că zona din Brașov este o adevărată atracție turistică pentru apele sale pure și pentru frumusețea tradițiilor, menționând petrecerile de Sânziene, din perioada 23-24 iunie. „Frumusețea naturală, bogăția tradițională și puritatea apelor au transformat Sirnea într-o destinație turistică atractivă. În 1968 s-a deschis un muzeu rural și a început prima pârtie de schi cu iluminat de noapte din țară, care încă funcționează. Din 1975, se sărbătoreșc zilele olimpice, în zilele de 22 și 23 iunie, cu copii din Brașov și din împrejurimi, concurând în atletism, cultură generală și artistică. Între 23 și 24 iunie, trăiește în noaptea magică de la Sanziene, cu focuri și culegerea de flori de pe dealurile din jur. În timp ce Focul din Semedru, pe 25 octombrie, salută toamna.”
#5. Rășinari – „este una dintre cele mai vechi așezări din Sibiu, care își datorează numele rășinii pe care localnicii o adunau și o fierbeau pentru a o vinde producătorilor de vopsele”. Este menționat și faptul că în zonă au crescut poetul Octavian Goga și scriitorul Emil Cioran. „Rasinari, una dintre cele mai vechi așezări din județul Sibiu, în Transilvania, își datorează numele rășinii pe care vecinii l-au strâns din copaci și fiert pentru a vinde producătorilor de vopsele. Această comună, recent legată de un tramvai turistic la grădina zoologică din Dumbrava, își menține tradiția pastorală, cu cirezi și cai transhumanți împrăștiați în pajiști și pășuni ale munților din jur. Atractii turistice: trăzile inguste, bisericile, casele tradiționale (într-unul au crescut poetul și politicianul Octavian Goga, într-un altul, scriitorul și filozoful Emil Cioran) și obiceiurile pe care călătorul le poate cunoaște în muzeul acestui sat, care in 2012 a fost numit unul dintre cele mai frumoase din România.”
#6. Botiza – despre satul din Maramureș, jurnaliștii iberici scot în evidență că este recunoscut pentru țesăturile din lână lucrate manual, dar și pentru casele aparte, cu porți înalte din lemn și foarte frumos sculptate. „Botiza este un sat din Maramures, din nordul României, renumit pentru covoarele de lână realizate manual. Are biserica sa (în fotografie) și casele tipice din regiune, cu acoperișuri de țiglă și uși imense sculptate cu ornamente: soare, dinți de lup și frânghie pentru protecția familiei. Aceste locuințe caracteristice găzduiesc o comunitate țărănească care lucreaza câmpul cu mâna, cu coase, colectează fânul cu furci de lemn și folosește ca principale mijloace de transport cai și căruțe. O carte poștală care vă invită să călătoriți prin timp.”
#7. Breb – „Lemnul este principala caracteristică a acestui sat din regiunea Maramureș”. Este scos în evidență faptul că totul în zonă este construit din lemn, de la biserică până la casele localnicilor. „Lemnul este un material care definește foarte bine personalitatea satului Breb din regiunea istorică Maramureș, în nordul țării, bine păstrată în valea sa dominată de așa-numita Creasta Cocosului, parte a munților vulcanici din Gutai. Biserica sa este ortodoxă; din lemn sunt faimoasele sale uși, sculptate cu maiestrie și decorate de artizani locali. Ciclurile naturii au stabilit ritmul satului. Cu ierburile și florile sălbatice care îngroșă pajiștile în primăvară, hambarele caracteristice sunt făcute în fața iernii. Nu mai sunt bobocii care-i dau numele, dar sunt găini, oi, purcei și vaci care hrănesc economiile naționale.”
#8. Ciocănești – „Localnicii din Ciocănești, Bucovina, păstrează tradiția de a-și decora fațadele caselor cu desene tradiționale, așa cum au învățat de la strămoșii lor. Aceleași motive tradiționale apar și pe costumele tradiționale, dar și pe ouăle pictate”. „Diamantul este un simbol al înțelepciunii și al inteligenței; cercurile simbolizează infinitatea și veșnicia, iar sita, discernământul dintre bine și rău. Aceste case pictate sunt primul lucru care captează atenția călătorului, care va vedea că decorarea nu doar împodobește locuințele particulare, ci și magazinele, oficiul poștal sau primăria.”
#9. Biertan – „Biserica din Biertan, construită între anii 1490 și 1516 în stil gotic, este unul dintre templele ridicate de sașii din Transilvania care au declarate patrimoniu al UNESCO. Este unul dintre cele mai populare locuri din Transilvania”, „probabil datorită înțelesului său special și arhitecturii sale caracteristice (formează o incintă protejată inconfundabilă care urmează modelul unei ferme de familie).”
#10. Viscri – „În anul 2006, Prințul Charles al Marii Britanii a cumpărat aici o casă care datează din secolul al XVIII-lea, pentru a ajuta la păstrarea tradițiilor și pentru a îndemna către un turism sustenabil”. „Și biserica fortificată (în imagine), construită inițial în jurul anului 1100, a fost transformată de-a lungul secolelor într-un templu impunător, înconjurat de ziduri, cu altar din secolul al XIX-lea. Viscri a păstrat o distribuție a fermelor familiale și o schemă de așezări deosebită de la sfârșitul Evului Mediu, și este unul din cele șapte sate din patrimoniul mondial al bisericilor fortificate, ca o ilustrație vie a peisajului cultural al Transilvaniei de Sud.”
#11. Târgu Neamț – „Este singura localitate prezentată aici care are statutul de oraș. Este a treia localitate din Neamț ca număr de locuitori – peste 18.000). Principalele atracții turistice sunt castelul Neamț, construit în secolul al XVI-lea, casa memorială a poetei Veronica Micle și satul Humulești, unde s-a născut scriitorul român Ion Creangă”. „Exista aproape 20 de mănăstiri ortodoxe (în imagine, mănăstirea Neamț), unele dintre ele, precum Varatec, Agapia sau Secu, au o mare importanță.”
#12. Rimetea – „Este singura localitate din România care a primit Premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru Prezervarea Patrimoniului Cultural Material (în anul 1999, după reabilitarea a 138 de reședințe maghiare tradiționale)”. „Este situat în judetul Alba, la granița cu Cluj, și este considerat unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Este un vechi oraș minier dominat de Piatra Secuiului, un deal de calcar fără copaci, care se vede foarte bine din cetatea Coltești. În anul 2000 Rimetea, cu caracteristicile sale și casele albe bine păstrate cu ferestre verzi, a fost desemnată drept zonă arhitecturală și urbană protejată de Oficiul Național al Monumentelor Istorice.”
#13. Jurilovca – „Este un încântător sat de pescari din Delta Dunării, fondat în secolul al XIX-lea… Spectacolului naturii i se alătură încărcătura istorică, cu ruinele cetății Argamum”. „Oferă acces direct la Capul Dolosman, o promenadă de plajă autentică pe stâncă, singura pe litoralul românesc al Mării Negre: de trei kilometri, înălțime de aproape 20 de metri și adăpost de specii de stepă. La picioarele sale, oglindeste Razim, cel mai mare lac natural din tara.”
#14. Pleșa – „Viață simplă, peisaje de munte superbe, liniște. Așa este acest sat din apropiere de Gura Humorului, din Bucovina. Este locul potrivit dacă vrei să înveți despre cultură, gastronomie și tradiții ale polonezilor care au fondat așezarea în urmă cu sute de ani.”
#15. Săpânța – „Cimitirul Vesel de la Săpânța, Maramureș, își datorează numele mormintelor colorate, cu picturi naive și epitafe originale și pline de umor. Este ca un muzeu în aer liber și o adevărată atracție turistică”. „Cimitirul a devenit o atracție turistică prin munca și harul artistului local Stan Ioan Patras, care a început în 1935 să sculpteze pietre funerare cu stilul său specific. Dupa moartea sa, în 1977, i-a continuat munca, Pop Dumitru. În apropiere se află mănăstirea Sapanta-Peri, biserica de lemn cu cel mai înalt turn din lume (78 de metri).”
Surse: basilica.ro, diez.md, elpais.com