Potentialul turistic al Romaniei a crescut incet din 2007, odata cu intrarea tarii in Uniunea Europeana si cu aparitia discounturilor pentru cursele aeriene. Dar avand in vedere ca tara ofera incredibil de multe lucruri diverse si relativ ieftine, nivelul turismului va creste.
Printre obiectivele unice, care deocamdata nu atrag multi vizitatori, se numara cinci remarcabile situri de patrimoniu mondial. Asa incepe articolul publicat de The Lonely Planet, cel mai mare ghid te turism din lume, in editia sa electronica, in colaborare cu BBC.
Centrul istoric al Sighisoarei
O vasta restaurare recent efectuata asupra acestei cetati situate pe un deal a facut din acest obiectiv si-asa destul de popular, cel mai aglomerat sit de patrimoniu mondial din Romania. Pe langa cetate, o atractie demna de filme, aici se mai afla si un turn cu ceas vechi de 500 de ani, strazi pietruite si ingrijite, cu cladiri colorate, precum si o colectie de muzee impresionante.
Fanii lui Dracula vor dori sa petreaca mai mult de o jumatate de ora pentru o impresionanta cantitate din cel mai rosu vin, servit in restaurantul care acum se afla pe locul unde candva era casa in care a copilarit Vlad Tepes.
Biserica fortificata din Biertan
Impozanta biserica saseasca fortificata, construita in secolul XV in Biertan, este localizata la 27 km in sud-vestul Sighisoarei, in centrul Transilvaniei. Orice jefuitor medieval suficient de viclean pentru a se catara pe peretii dublu fortificati tot ar fi avut de luptat cu usa formidabila a bisericii, prevazuta cu 19 lacate dezarmante. Uimitoarea functionare a acestor lacate, generata de un mecanism intortocheat, a castigat primul premiu la Expozitia Mondiala de la Paris, din anul 1900.
Terenurile bisericii contin mai multe cladiri mai mici, incluzand un mic bastion care a fost folosit, spune legenda, ca o ultima incercare de a descuraja cuplurile care vroiau sa divorteze. Cuplul era inchis in acest bastion pentru doua saptamani, impartind amandoi un singur pat si un singur set de tacamuri. Se presupune ca aceasta metoda a fost atat de convingatoare incat, in 400 de ani, doar un cuplu a decis sa-si mentina decizia de a divorta.
Satul sasesc Viscri
Situat la aproape 40 km sud-est de Sighisoara, Viscri este un sat sasesc restaurat, in care inca mai traiesc circa 25 de sasi. Biserica fortificata construita in secolul 12 are un turn mic, cu o scara interioara mai degraba infricosatoare, care duce in varful de unde se pot admira peisajele vaii. Mai putin intimidantul urcus spre varful bastionului ofera aproape aceleasi privelisti. In plus, biserica are un surprinzator muzeu al satului.
Cu toate acestea, farmecul acestui loc il confera casele vopsite in culori de pe marginea drumului noroios, ratele hoinare si experienta linistita a satului traditional. Turistii pot petrece noaptea in acest sat si, cu putin noroc, pot dormi intr-unul dintre paturile sasesti vechi de 200 de ani: dulapuri supradimensionate cu saltea retractabila. Printul Charles, un vizitator frecvent si un sutinator al patrimoniului Romaniei, a cumparat si a restaurat doua case in Viscri.
Manastirile pictate din sudul Bucovinei
Sudul Bucovinei, regiunea istorica situata in nord-estul Romaniei, este impanzita de o colectie de manastiri pictate, constuite in secolul XV. Multe dintre acestea au particularitatea neobisnuita de a avea zidurile pictate atat pe exterior, cat si pe interior, situandu-le printre cele mai fascinante realizari artistice ale Europei. Cum au rezistat aceste picturi murale, dupa secole in care au fost expuse intemperiilor vremii, face parte din farmecul lor.
Multe dintre manastiri au fost ctitorite de Stefan cel Mare, in semn de multumire fata de Dumnezeu pentru victoriile asurpa otomanilor. In timp ce multe manastiri sunt accesibile cu transportul in comun,un tur alaturi de un ghid turistic este o buna sansa de a profita la maxim de timpul petrecut aici si de a obtine cat mai multe informatii.
Bisericile de lemn din Maramures
Maramures este casa unora dintre ultimele sate de tarani din Europa, presarate printre dealuri si impregnate de obiceiuri locale si de istorie. Aceste sate contin un soi de vechi biserici de lemn, construite ingenios folosindu-se busteni, apoi grinde subtiri cu puncte de legatura remarcabile si fara a fi folosit vreun cui. Opt dintre aceste biserici sunt situri ale Patrimoniului Mondial, incluzand biserica veche din Ieud (datand din 1364) si biserica din Surdesti, cu o clopotnita uriasa de 72 de metri, una dintre cele mai inalte structuri de lemn din Europa.
Sursa: turism.bzi.ro