O echipă de cercetători coreeni a dezvoltat o substanţă ce combină proteina din midii şi tirosina, într-un adeziv medical capabil să închidă orice rană a țesutului, fie că este externă sau internă, în circa 60 de secunde.
Mai mult, în urma testelor efectuate pe voluntari și animale, adezivul nu a produs inflamații și nu este toxic pentru organism.
„În prezent medicii folosesc de cele mai multe ori puncte de sutură pentru închiderea rănilor. Această metodă poate provoca inflamații și reacții adverse ale pielii, ca să nu mai vorbim de cicatricile lăsate pe pielea pacientului.” a comentat Dr. Cha, un co-autor al acestui studiu publicat în revista de specialitate Biomaterials.
Acum adezivul este supus mai multor evaluări și din partea organizațiilor medicale, însă coreenii sunt convinși că în cel mai scurt timp, descoperirea lor va fi produsă pentru spitale și clinici private, pentru că este „ieftină și naturală.”
Midii este denumirea pentru mai multe specii de moluște bivalve. Au cochilia solidă, cu coaja groasă, de culoare maronie spre albastru-violet. Cele mai mari exemplare ajung la lungimea de 14 cm. Trăiesc în zona Mării Mediterane, pe coasta Californiei, Japoniei și Africii de Sud. În Marea Neagră și Marea Mediterană se găsesc două specii mai numeroase, și anume Mytilus galloprovincialis și Mytilus edulis care formează asociații compacte, sub stabilopozi sau pietrele marine, numite bancuri. Spre deosebire de stridii, midiile nu se fixează direct, ci cu ajutorul unor filamente, denumite byssus.
Nu este pentru prima dată când se încearcă folosirea midiilor pentru crearea unor super-adezivi, în prezent mai multe companii producatoare de telefoane mobile și tablete vor să folosească această capacitate a lor pentru a dezvolta adezivi pentru lipirea ecranelor dispozitivelor mobile.
Sursa: cunoastelumea.ro