Muzeele mai puțin cunoscute din Hunedoara. Ce minunății ascund Peșteana, Brad sau Orăștie (FOTO)

11 Ian

Colecţii etnografice valoroase, care au stat la baza înfiinţării unor muzee, pot fi admirate în mai multe localităţi din judeţul Hunedoara.

Muzeul satului haţegan

În satul hunedorean Peşteana, care aparţine de comuna Densuş, Anton Socaciu şi-a cumpărat o căsuţă veche, pentru a-şi petrece aici vacanţele. După ce a descoperit că multe obiecte ţărăneşti sunt foarte căutate pentru a fi vândute în străinătate, a început şi el să colecţioneze diferite piese tradiţionale, unele vechi de zeci, poate sute de ani, dar nu pentru a le vinde, ci pentru a le pune în valoare în sat. A reuşit să adune câteva sute de obiecte, pe care le-a cumpărat sau le-a primit în dar de la oameni.

Muzeul Satului Hategan (Pesteana, judetul Hunedoara) 2

Casa din Peşteana, construită în stilul celor din Ţara Haţegului, din piatră şi lemn, cu o prispă lungă, a fost restaurată şi a devenit „Muzeul Satului Haţegan” iar zecile de vizitatori care îi trec pragul pot admira în mod gratuit toate obiectele adunate de ingeniosul colecţionar, ba chiar şi o veche gospodărie în care continuă să se desfăşoare vechi ocupaţii rurale, curtea fiind şi ea ocupată cu obiecte care se foloseau la ţară în vremuri de demult. În „gospodăria” amenajată de Anton Socaciu după rânduiala veche de la ţară se pot vedea diferite unelte de prelucrat lâna, costume populare şi lăzi de zestre, opinci, diferite vase de lut, obiecte gospodăreşti şi mobilier ţărănesc lucrate din lemn, lămpi de petrol, fiare de călcat cu mangal şi alte obiecte de uz gospodăresc din metal.

Cititi si...
Cetatea Făgăraş, al doilea cel mai frumos castel din lume

Muzeul Satului Hategan (Pesteana, judetul Hunedoara) 3

Muzeul Satului Hategan (Pesteana, judetul Hunedoara)

Artă populară zărăndeană

În oraşul Brad există un muzeu de etnografie şi artă populară zărăndeană, al cărui nucleu a fost fondul particular „Ştefan Safian”, cu obiecte specifice zonei, de la costume populare şi diferite textile pentru decorarea interiorului, război de ţesut sau lăzi de zestre până la unelte de tâmplărie, fierărie, furci de tors, instalaţii tehnice (moară acţionată manual, componente ale unei prese de stors ulei), lăzi pentru grâne sau ceramică, ceramică, monede, icoane pictate pe sticlă şi instrumente muzicale, ba chiar şi o casă ţărănească tradiţională ridicată în curtea muzeului, toate reprezentative pentru satele Ţării Zarandului.

Casa - Muzeul de etnografie Brad

În colecţia muzeală se află aproximativ 1.800 de piese, peste o sută dintre acestea fiind incluse în patrimoniul cultural naţional.

Cititi si...
PREMIERĂ – 11 podoabe din aur din tezaurul preistoric de la Sarasău (Maramureş), expuse pentru prima dată la Muzeul Naţional de Istorie

Cea mai importantă colecţie etnografică

Amenajat chiar în centrul oraşului, în fosta Casă a Sfatului, muzeul de etnografie şi artă populară din Orăştie a fost înfiinţat din iniţiativa unor localnici, care au reuşit să adune în jur de 800 de exponate de la donatori, menite să reconstituie istoria locală şi evoluţia acesteia.

Muzeul de etnografie si arta populara din Orastie

În mai multe săli, fiecare cu specificul ei, sunt expuse obiecte legate de principalele ocupaţii din zonă, agricultura şi păstoritul, precum şi de alte ocupaţii practicate la ţară pe scară mai redusă, este prezentat meşteşugul olăritului, prelucrarea lemnului, industria casnică textilă, portul popular specific mai multor zone etnografice din judeţul Hunedoara şi prelucrarea pieilor de animale, Orăştie fiind o aşezare renumită pentru cojocărit.

Cititi si...
Muzeul Aurului din Brad (județul Hunedoara), singurul din Europa și unul dintre cele trei existente în toată lumea

În muzeu a fost amenajat, de asemenea, un spaţiu în care sunt prezentate obiceiurile din cursul anului şi ciclul vieţii, cu colecţii deosebite de icoane şi cruci. Fotografiile completează tabloul rural cu imagini despre datinile populare iar colecţia de ziare, reviste şi tipărituri cuprinde mărturii importante despre personalităţi culturale din partea locului. Muzeul deţine cea mai importantă colecţie etnografică din întreg judeţul.

Muzeul de etnografie si arta populara din Orastie 2

Muzeul de etnografie si arta populara din Orastie 3

Surse foto: greatnews.ro, mcdr.ro, lumeabradului.wordpress.ro, turismorastie.ro
Sursa articol: pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *