Bisericile de lemn de pe Valea Someşului

12 Mai
Biserica de lemn 'Adormirea Maicii Domnului' din Ileanda, judetul Salaj

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Ileanda, judetul Salaj. Foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikipedia Creative Commons

Într-o plimbare pe Valea Someşului, nu ezitaţi să vizitaţi cele 11 biserici de lemn atestate ca monumente istorice. Unele dintre ele datează încă din secolul al XVI-lea, fiind urme ale istoriei şi credinţei majoritare ortodoxe a Sălajului. În judeţul Sălaj sunt în total peste 120 de biserici din lemn, din care doar 68 atestate ca monument.

În comuna Ileanda îşi arată cu pioşenie vechimea de aproape 400 de ani bisericuţa cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Pe pereţii ei se văd şi azi urme ale vechilor picturilor inspirate din viaţa creştină. În satul Podişu, îşi are lăcaşul biserica „Sf Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Cititi si...
Cetatea Porolissum, judetul Salaj

Coborând pe marginea Someşului, în Răstoci, se poate vizita biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, construită în 1827. De cealaltă parte a râului, într-o livadă din satul Negreni, găsiţi biserica din lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, veche de 300 de ani.

Rămâneţi pe malul stâng al Someşului, la Lozna unde, chiar lângă strada principală puteţi admira bisericuţa cu hramul „Sf. Dumitru”. Lăcaşul a fost recent reabilitat.

De la Lozna trecem din nou Someşul, în localitatea Letca, reşedinţa comunei cu acelaşi nume. Aici găsiţi biserica „Sf. Maria”. Alte trei bisericuţe de lemn îşi stau martore credinţei de secole a letcanilor: biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Şoimuşeni şi biserica cu acelaşi hram din satul Topliţa, ambele construite în secolul al XVI-lea, dintre cele mai vechi din judeţ, precum şi biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Purcăreţ, care datează din secolul XIX.

Cititi si...
BBC prezinta cinci remarcabile situri de patrimoniu mondial din Romania

În comuna Băbeni, satul Poeniţa, Arhanghelii Mihail şi Gavril sunt protectorii unei biserici de lemn construită în secolul al XVIII-lea. Acelaşi hram poartă şi lăcaşul de cult construit în secolul al XVII-lea în satul Turbuţa, comuna Surduc.

Mai aproape de Jibou, pe un deal din satul Var, se găseşte biserica „Sf. Petru şi Pavel”, construită în anul 1820.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *