Castrul roman Germisara

28 Iul

castrul-roman-germisara-379

Descriere:

Castrul roman Germisara sau castrul roman de la Cigmău a fost un castru de unitate auxiliară, la sud de satul Cigmău şi în apropierea băilor termale revigorante de la Geoagiu.

Situl arheologic cu origini romane de la Cigmău, supranumit şi „Cetatea Uriaşului” sau „Cetatea Urieşilor” se află pe platoul Turiac, pe malul drept al Mureşului.
Amplasarea cetăţii nu a putut fi determinată cu certitudine absolută din lipsa cercetărilor sistematice.
Până în anul 1990, pe întreaga suprafaţă a castrului au fost efectuate lucrări agricole ce au dus la distrugerea parţială (şi în unele locuri totală) a zidurilor.
Abia în anul 2000 au debutat primele lucrări de investigare a sitului arheologic aflat la aproximativ 8 km de complexul termal roman Germisara.

Cititi si...
Statiunea 2 Mai

În castrul din Cigmău a fost cantonată unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, dar şi subunităţi ale Legiunii a XIII-a Gemina.
Castrul a fost descoperit relativ de curând şi se consideră că apăra vechiul drum imperial ce unea capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Micia (Veţel) şi Apulum (Alba Iulia), dar şi exploatările de aur din Munţii Apuseni (Zlatna şi Roşia Montană).
Vechea cetate nu avea o formă rectangulară ca majoritatea castrelor militare romane, ci urmărea forma accidentată a terenului. Avea o suprafaţă de aproximativ 2,4 hectare, fiind o construcţie de dimensiuni mari, în raport cu numărul redus de soldaţi pe care îi adăpostea. În castru erau cantonaţi în medie 400-500 de militari.

Cititi si...
Cum arăta litoralul românesc la 1900

castrul-roman-germisara-380

Adresa:

Sat Cigmau, oraș Geoagiu, județul Hunedoara

Informatii:

Localitate: Cigmau
GPS: 45.53°, 23.11°
45°31″48′, 23°6″36′
Tip: Monument

castrul-roman-germisara-381

Distante orase:

Deva 27 KM
Hunedoara 34 KM
Alba Iulia 54 KM
Petrosani 98 KM
Sibiu 98 KM
Caransebes 122 KM

castrul-roman-germisara-382

Sursa: 99tour.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *